Мнозина си спомнят с носталгия устойчивостта на Nokia 3310. Това устройство е подлагано на какви ли не изпитания и е издържало (почти) всичко. Бяха направени няколко опита то да бъде възродено, но като че ли този път компанията HMD Global успя да се доближи до легендата. Името на силата този път е XR20 и според компанията той ще издържи “до живот”. Възможно ли е въобще подобно обещание да е днешна реалност?  
XR 20 може да се похвали с категория IP68, което означава, че може да издържи на потапяне в 1.5 метра вода за около 1 час. Телефонът също така отговаря на други критерии на стандарта MIL-STD 810H: ключова негова характеристика е способността му да издържа на температури от + 55 °C до -22 °C и притежава защита (без специален кейс) срещу падане от до 1.8 метра. Nokia-та може да се похвали и с един от най-издръжливите екрани Corning Gorilla Glass Victus, който е и до четири пъти по-устойчив на надраскване (в сравнение със стандартните телефонни екрани). За да докаже тези характеристики, Nokia проведе тест, при който XR20 беше подритван, огъван и търкалян по всякакви повърхности от футболната легенда Роберто Карлош и световната шампионка по фрийстайл футбол Лиза Зимуш.  


XR20 разполага с 6.67-инчов 2400x1080 дисплей, захранван от Snapdragon 480 5G чип с 6 GB RAM, 128 GB място за съхранение и вграден слот за microSD карта. XR20 разполага и с USB-C порт за зареждане и 3.5 мм аудио жак, плюс 15-ватово Qi безжично зареждане и батерия с капацитет 4630 mAh. По отношение на камерата получавате 8 MP селфи камера, 48 MP основна камера и 13 MP ултраширока камера отзад. Nokia обещават, че XR20 ще получава поддръжка за някои от OZO технологиите на Nokia за пространствено аудио и шумопотискaне, цели четири години ежемесечни ъпдейти за сигурност, както и до три години софтуерен ъпдейт . 
XR20 ще се предлага в разцветка Ultra Blue и се очаква да пристигне с препоръчителна цена от 1099 лева. 

Снимки: Nokia

Виж още: Опасни инсталатори на Windows 11 циркулират в интернет