Ако някой ви даваше пари за всеки час, прекаран в Zoom, може би сега щяхте да сте милионери. Да, знаем, че си мислите това. В действителност голяма част от работните срещи през последните две години се провеждат онлайн, така че реално всички участници в тях са си получили тяхното заплащане. Но няма две мнения по въпроса, че Zoom изтормози много от нас и ни се иска да получим някаква отплата за това. Но в конкретния случай не става въпрос точно за това. През всички тези часове е много вероятно да се е случило нещо странно: например някой колега да попрекали с филтрите или да се види, че някои от нас са съчетали сакото с долнище на пижама. И докато това е забавно, милиони други са станали жертва на Zoombombing. Тогава към разговора се присъединява някой непознат и започва да се държи крайно неприемливо, развявайки каквото му е подръка пред камерата (в пряк и преносен смисъл) или изсипвайки обиди и слова на омраза. И докато смятате, че все пак Zoom не е отговорен за тези действия, според съответните институции компанията е трябвало да предприеме действия да ги държи далече от платформата. През 2020 г. няколко потребители съдиха Zoom, като се аргументираха, че програмата не е успял да защити поверителността им. Жалбите им се превърнаха в колективен иск, в който се твърди, че Zoom споделя лични данни със сайтове на трети страни като Facebook, Google и LinkedIn без разрешение и не прави достатъчно, за да защити потребителите от тези Zoombombing. Разбира се, обвиненията бяха отхвърлени, но тихомълком се стигна до споразумение на стойност 85 милиона долара. Или накратко: всеки, който е използвам приложението между 30 март 2016 г. и 30 юли 2021 г., има право на обезщетение.

Сумата за обезщетението е доста малка: платените абонаменти получават 15% от заплатените такси в споменатия период (или 25 долара - в зависимост от това, коя от двете суми е по-голяма). Останалите потребители могат да си осигурят до 15 долара, като попълнят заявление до утре - 05.03.2022 г. Разбира се, то изисква детайли с доста дребен шрифт, така че не очаквайте огромна успеваемост - все пак 85 милиона долара не се разпределят толкова лесно.

За да преустанови подобни практики, от компанията са се съгласили да уведомяват потребителите, когато някой започне да използва приложение на трета страна по време на среща. Също така обещаха да проведат обучения на служителите си за поверителност и работа с данни. Но това не е краят на тревогите за Zoom: компанията остава да се бори с отделни искове за измами с ценни книжа и по-специално по обвинението, че Zoom са заблудили потребителите, че видеообажданията се криптират от край до край, за да попречат на външни лица да подслушват.

Снимки: Unsplash

Виж още: Битката на титаните: Apple дръпна шалтера на Русия