Повечето от нас използват телефоните си в ежедневието по стандартен начин - да прегледат набързо потоците от информация от социалните мрежи, да прочетат съобщенията си и, разбира се, да проведат разговори. Съответно не ни се налага да завъртаме устройствата си за пейзажна ориентация. Но има и ситуации, в които например видеата във Photos или YouTube са за предпочитане. Все пак, за да не стават грешки, много потребители избират да активират Orientation Lock (просто за всеки случай). Но това означава постоянното й включване и изключване - поредната досада, с която всеки трябва да се примири. Освен ако не знае няколко трика. Автоматизацията цели да ви улесни и да не се налага да влизате и излизате по няколко пъти в Control Center. 


Цялата магия се случва през Shortcuts > Automation. След това изберете Create Personal Automation и селектирайте App.  
Тук трябва да се уверите, че са селектирани Is Opened/ Is Closed, след което потвърдете с Choose.  
Сега е ред да изберете приложенията, отново да потвърдите с Done и да преминете напред с Next > Add Action. 
Това, което ви предстои, е да потърсите Set Orientation Lock, потвърдете с Next, преминете към Ask Before Running, изберете Don’t Ask и потвърдете с Done.  
Вашата автоматизация ще бъде запазена в приложението Shortcuts и ще се активира при следващото отваряне или затваряне на някое от приложенията, с които е избрана да работи. Имайте предвид, че ако Orientation Lock вече е деактивирана и отворите някое от избраните приложения, заключването ще се включи отново, което вероятно е обратният ефект, който сте искали. 

Снимки: Unsplash

Виж още: Това бяха най-популярните флагмански телефони от началото на 2023

Тагове: