2022 е изключително важна за всеки любител на дигиталните автомобилни преживявания, защото в нея се навършва един паметен юбилей – 25 години от излизането на играта, която постави основата на качествените виртуални състезания. Точно така, Gran Turismo има рожден ден и създателите ѝ от култовото японско студио Polyphony Digital ни даряват по този случай най-новото издание в поредицата - Gran Turismo 7.

И до днес в главата ми все още искри яркият спомен за момента, в който поставих диска на първия Gran Turismo в моя PlayStation и натиснах бутона за стартиране на играта. Като един бледен тийнейджър, мечтаещ си за момента, в който ще подкара автомобила на баща си в реалния живот, тази игра ми даде всичко, от което се нуждаех – адреналин, яка музика и незабравими спомени. Подобно на прародителя си, и Gran Turismo 7 е точно това за всеки млад човек, който иска да се потопи в този вълнуващ реалистичен състезателен свят. А това е сигурно и мога да ви го гарантирам, защото със семейството ми инвестирахме доста часове през изминалата седмица в играта, докато се подготвях за това ревю, вглъбявайки се в страхотните състезания и тунинговайки наличните коли до най-малкия възможен детайл. Но в крайна сметка най-готиният режим, който запали голямата ми дъщеря по виртуалното шофиране, е чудесният музикален режим, наречен Music Rally. На него ще се спрем малко по-късно в ревюто, но и в момента си тананикам страхотното парче на Fanatix, създадено с вещата намеса на чудесния Идрис Елба – Бръм, бръм, бръм….

 

 

Нейно величество – Gran Turismo 7

 

И така, да се върнем на есенцията в GT7, защото за мен е най-добрата част от поредицата чисто като игра, както и най-емоционалната като усещане, нареждаща се на второ място след оригинала, защото тя определено е най-достъпната за новите играчи, съответно предоставяйки огромно количество страхотни писти, разнообразни сингъл и онлайн режими на игра (като например прежди споменатия музикален режим). Иновативният център (хъб) на играта е така нареченото кафе Gran Turismo, в което получавате от собственика на заведението Лука своите задачи под формата на менюта. В тях, най-общо казано, са описани състезанията и тасковете, които трябва да изпълните.

Концепцията на Polyphony Digital да центрират всичко случващо се в играта около кокетното местенце определено ми допада много, защото по този начин начинаещите получават ясен урок за това, как точно функционира играта – от купуването на нови автомобили, до тунинговането им и печеленето на нови лицензи. Също така тук ще събирате и различни колекции от коли, като например класически европейски или японски возила, като при успешно приключване на колекционирането на даден клас (което, както можете да се досетите, се случва след спечелване на определени състезания или закупуването на съответните модели от магазина на играта) ще видите специална секция в менюто, посветена на тях. Освен с детайлна информация за всеки автомобил създателите на играта ни показват страхотно режисирани видеа със съответните марки, демонстриращи историята им.

ВИЖ ОЩЕ: Elden Ring - Opus magnum!

Нека видим и колко точно са най-важните участници в играта. Тук мога да ви съобщя само добри новини, защото в момента можете да се насладите на над 400 автомобила от 62 производителя! Това е немислимо, нечувано количество коли, които надминават дори GT Sport от 2017 година с неговите зашеметяващи 350 возила. Лека-полека ме обзема вътрешно удоволствие, защото предусещам какво още ще се добави в играта оттук нататък и как това количество ще набъбне сериозно. Като марки ще спомена Abarth, Alfa Romeo, Aston Martin, BMW, Audi, Ferarri… Тук е моментът да спра да изреждам, защото списъкът вероятно ще запълни цялото ревю. Но нека ви издам една малка тайна – можете да карате дори иконичния DeLorean с отварящите се нагоре врати, познат на всички ни от култовият филм „Завръщане в бъдещето“.

Също така за разлика от GT Sport и за моя лична радост тук отново се завръщат и добре познатите употребявани автомобили, които можете да закупите на по-ниски цени от тези на чисто новите модели. Стоката в този раздел периодично се обновява, като понякога ще видите желания от вас автомобил като продаден и ще се наложи да почакате, докато се появи отново в наличност. Освен това тук място намират и доста скъпи, легендарни машини, като напълно логично за тях ще трябва да разполагате с бая натъпкан виртуален портфейл.

 

И време е за…

 

След автомобилите нека се спрем на другата най-важна съставка в състезателните автомобилни симулатори – пистите. В Gran Turismo 7 ще се насладите на 34 писти и на над 97 състезателни трасета, като сред тях отново ще видим познати и любими локации от предишните итерации на играта. Въпреки че те са подобни на тези от предишните игри, тук те са основно претворени от творците в Polyphony, за да отговарят на върховите визуални постижения на генерацията. И тук е времето за моето лично отклонение – аз затаявам дъх, докато държа геймпада и вихрено въртя обиколки на Daytona (ДАЙТОНАААААААААААААА!!!), Нюрбургринг и измислената, но динамична Tokyo Expressway. Но за да бъда обективен, ще ви спомена и няколко от другите запомнящи се локации – Interlagos, Monza, Barcelona – Catalunya, Spa-Francorchamps, Fuji International, Mount Panorama, Red Bull Racing, Suzuka, Laguna Seca…

 

Oтпушете си ушите!

 

Sony определено удържаха на думата си и спазиха обещанието си за смазващ саундтрак към играта, който да подплати шофирането и да ни позволи да се гмурнем напълно във вълнуващия състезателен свят. В играта има колосално количество музика, което ще задоволи желанията на всеки меломан. Вече споменах в интрото към този текст за моето любимо парче от подборката, но освен него има и много други запомнящи се композиции в доста разнообразни стилове.

Технически саунд дизайнът е на топ ниво, което е запазена марка на поредицата, всяка кола звучи различно и отличаващо се, а околната среда е реалистична и ненатрапваща се. Ако разполагате с PlayStation 5, ще можете да се насладите на чудно 3D аудио, залагащо на технология, наречена Ambisonics. Тя взема в реално време информацията за всичко, случващо се около автомобила в 3-те измерения, и преценява точно как звукът се отразява от повърхностите наоколо. Моят съвет е да играете със слушалки – или PS5 Pulse 3D, или PlayStation Platinum, защото определено играта е дизайнирана около техните възможности за възпроизвеждане на истинско 3D аудио.

Широко рекламираната новост – Music Replay, е много добро нововъведение, което доставя голямо удовлетворение, защото камерите при повторенията се сменят в реално време, като това е съобразено със скоростта на автомобила и синхронизирано с динамичните промени в музикалния съпровод.

Както вече споменах, другото аудио бижу е любимият режим на дъщеря ми – така нареченото музикално рали (Music Rally), което замества познатото от GT6 - Sierra Rally. При него няма да се състезавате с часовника или опонентите, а с музиката. Така описано, това състезание не звучи много примамливо, но всъщност е доста забавно, защото вместо с време разполагате с налични бийтове, които намаляват регулярно в зависимост от развитието на музикалния съпровод. Тоест, подобно на традиционните секундити, тук разполагате с брояч на бийтове, който „зареждате“, докато преминавате през различните чекпойнти, разположени на пистата. В по-спокойните моменти от парчето ще можете да карате спокойно, а в напрегнатите моменти определено ще трябва да приложите майсторство, за да смогнете на динамичното развитие на състезанието. Основната концепция, залегнала в този иновативен режим, е да се насладите на музиката и да могат по-младите геймъри да се зарадват на играта. Отново ще се повторя, че това е най-играният режим в нашето семейство.

 

Малко технически чудесии

 

Традиционно за фърст парти игрите на Sony, и тук играчите и на PlayStation 4, и на PlayStation 5 ще останат доволни. Разбира се, тези с некст джен платформата ще се насладят на повече екстри, които обаче не променят обещанието на Казунори Юмаучи – твърди 60 FPS независимо от конзолата. Разликата идва при резолюцията – максимум 1080p на стандартната PS4, 1800p на PS4 Pro и 4K на PlayStation 5.

Най-голямата придобивка за притежателите на най-новото конзолно чудо на Sony е Ray Tracing в реално време. За тези от вас, които нямат точна представа какво означава този термин, с прости думи ще обясня, че това е техника за осветяване на сцените, която залага на изчислението на пътя на светлинните лъчи, когато те се отразяват от обектите в дадената сцена. Това позволява много по-реалистично осветление в сравнение с традиционните методи, защото части от даден обект може да се отразяват в други части, като например огледалата на колата в шасито на колата. Според създателите на играта RT е налично в тези сегменти, в които не е необходимо да има 60 кадъра в секунда, а именно при повторенията, гаражите и колекциите с автомобили.

Ще се спра и на другите новости при PS5 – магичния SSD и новия контролер DualSense. Както и при Horizon Forbidden West, така и тук практически липсва loading на играта. Всички сцени се зареждат мигновено, като дори най-тежките писти „тръгват“ за секунда. Относно контролера хаптик функциите на DualSense и тук ви позволяват да се гмурнете в играта по неповторим начин, като специалните вибрации реагират по-различен начин на всеки един обект на екрана – било то неравности по асфалта, бордюри, трева и вибрациите на самия автомобил. А самите тригъри реагират с различно усилие, зависещо от марката и модела на всеки един автомобил.

Относно тези от вас, които обичат да играят с волан, имам една добра новина – играта традиционно е невероятна, докато шофирате по този начин. Sony вече съобщиха, че всички кормила, работещи с PS4, ще функционират без проблем и на PlayStation 5. Според създателите на играта тя ще поддържа повечето налични волани, а официалният партньор е Fanatec, като избраният волан е Fanatec GT DD Pro.

 

В заключение

 

Gran Turismo 7 заслужено е своеобразен празник за всеки любител на виртуалните състезания, като успява по един невероятен начин да отпразнува 25-ия рожден ден на поредицата. Тя успява не само да подобри традиционните сингъл плейър механики и режими, но и да надгради популярните е-спорт онлайн възможности на поредицата. Това се постига с фантастично усещане по време на шофиране, невероятен детайл на околната среда, умело гарнирани с вълнуващ аудио дизайн и саундтрак.

Ако досега сте се колебали дали да се гмурнете в невероятния свят на автомобилните спортове, спрете да го правите и пуснете играта, вземете чудния DualSensе и изживейте магията на Gran Turismo, магия, която обединява милиони геймъри в целия свят от 25 години насам.

Снимки: Sony