Компанията за софтуер с изкуствен интелект Levatas си партнира с Boston Dynamics, за да интегрира ChatGPT на OpenAI в Spot - роботизираните кученца, които компанията представи през 2020 г. Използвайки гласовата технология на Google Assistant, ChatGPT дава на кучетата роботи възможност да разбират и да отговарят на потребителите.  
"Клиентите могат да отправят запитвания за всичко, което искат", казва Крис Нилсен, основател и главен изпълнителен директор на Levatas, пред Fast Company.  


Използвани от индустрии като производство и логистика, тези роботизирани кучета с изкуствен интелект първоначално са били предназначени да изпълняват "мисии" или дълги списъци със задачи, за които са били програмирани, като например да идентифицират разливи и течове и да търсят повреди на оборудването във фабриките. При изпълнението на тези задачи кучетата роботи събират големи масиви от данни, с които "могат да се справят само технически лица", както разяснява Нилсен. Благодарение на новата функция събраната информация може да бъде предавана на лица с по-малко технически познания. Новината за новите възможности на Spot идва само няколко седмици след като кметът на Ню Йорк Ерик Адамс обяви, че полицейското управление на града отново ще използва кучетата роботи на Boston Dynamic при животозастрашаващи ситуации, като например бомбени заплахи и заложници. Те дори ще бъдат използвани за инспектиране на обекти за опасни отпадъци. 
Говорител на Boston Dynamics заяви пред Business Insider, че интеграцията на ChatGPT все още е във фаза на проучване и разработка и досега е демонстрирана само в "контекста на инспекции на промишлено оборудване". 
"Тази интеграция, както и всички приложения на нашите роботи трябва да се придържат към нашите условия и етични принципи, които строго забраняват въоръжаването на роботите или използването им за целите на нанасяне на вреда или сплашване", добавя той.

Снимки: Boston Dynamics

Виж още: Кучето робот на полицията в Ню Йорк се връща на служба