Двама изследователи са създали жива кожа от гъбички, вдъхновена директно от филма "Терминаторът" от 1984 г.

Целта е да се разработи покритие, което може да действа като биоразградим и многофункционален сензор за електрониката, съобщава New Scientist. Конвенционалните електронни сензори, изработени от силикон, обикновено са трудни за производство и често са ограничени по отношение на това колко неща могат да открият едновременно.

"Има една сцена в "Терминаторът", в която имплантират кожата на робота", казва пред New Scientist Антони Гандия от Политехническия университет във Валенсия, Испания, съавтор на неотдавнашния доклад, който в момента се разглежда.

"Кожата е външна за него, но съобщава данни на робота и се ремонтира автоматично", допълва той. "Искахме да покажем, че вече можем да правим подобни неща."

Гандия и неговият колега Андрю Адаматски от Университета на Западна Англия използват вид гъба, наречена Ganoderma sessile, която може да расте при различни условия. След това те покриват седеминчов модел на "Терминатор" - какво друго? - в агар, за да насърчи гъбичките да растат по повърхността му.

Гъбичките покрили фигурата от горе до долу само след пет дни в инкубатор. Кожата била чувствителна към светлина и допир.

В статията си изследователите я наричат "жив, самовъзстановяващ се и реактивен мицел на Ganoderma sessile", който превръща "модел на киборг" в "биокибернетично образувание".

В най-добрия случай проектът е доказателство за концепция, а в най-лошия - глупава играчка. Но двамата учени се надяват, че изследванията им могат да положат основите на живи кожи, които биха могли например да покриват сгради, за да регулират температурата им.

"Тъй като продължаваме да разширяваме границите на постижимото с мицел, ние се приближаваме до бъдещето, в което биокибернетичните системи са част от нашето ежедневие", заключават те в своята статия.

Снимка: Unsplash

Виж още: Сензитивна роботизирана ръка помага на пациенти да свирят на пиано