Изследователи от университета "Флорида Атлантик" постигнаха напредък в рехабилитацията след инсулт с разработването на мека роботизирана ръкавица. Това нововъведение е готово да подпомогне хората по пътя им към възстановяване на функциите на ръцете след инсулт.

Това, което я прави уникална, е способността ѝ да бъде гъвкава, лека и адаптивна. Тя може да бъде адаптирана към уникалните нужди на различните хора, като осигурява удобен и ефективен рехабилитационен опит.

Функционалността на тази ръкавица представлява задвижващи механизми, отговарящи за движението на пръстите, и сензори, които осигуряват ценна обратна връзка на потребителя. Тези компоненти работят в хармония, създавайки отзивчиво и удобно за употреба устройство.

Първоначалната задача, възложена на тази роботизирана ръкавица, беше да помага на хората да свирят на пиано. Свиренето на инструмента изисква прецизни двигателни умения и сръчност на пръстите. Да не говорим, че свиренето с двете ръце наведнъж може да представлява предизвикателство.

За постигането на този музикален подвиг бяха използвани алгоритми за машинно обучение. Те бяха използвани за инструктиране на инструмента за сложните движения, необходими за изпълнение на конкретни композиции, включително парчета като "Мери имаше малко агънце".

Красотата на тази технология се крие в контрола, който носителят има. Потребителите могат да настроят точно движението на всеки пръст, докато носят ръкавицата. Освен това тя може да прави разлика между правилно и неправилно изпълнение на пиано, което я превръща в безценен инструмент за индивидуална рехабилитация.

Изследователите предвиждат бъдещето, в което възможностите на тази ръкавица ще надхвърлят свиренето на пиано и ще обхващат различни рехабилитационни задачи. Важно е обаче да се отбележи, че всяко разширяване ще изисква персонализиране, съобразено както с конкретния човек, така и с конкретната задача.

Снимка: Генерирано от ИИ изображение

Виж още: Изобретател твърди, че негов ИИ е разумен и се бори за авторски права върху творенията му