Добра новина идва в деня, в който бе предложено ново затваряне на България с цел ограничаване на бушуващата зараза. Университетът в Оксфорд и европейската фармацевтична компания AstraZeneca обявиха, че ваксината им срещу корона вирус е до 90% ефективна.

Това е леко по-ниска стойност от резултатите на Moderna и Pfizer, но ваксината на AstraZeneca/Oxford има едно огромно предимство – цената ѝ е много по-ниска. Според BBC тя ще се търгува само за 4 щатски долара за една доза за разлика от ваксината на Pfizer, идваща на цена от 20 долара, и тази на Moderna, която ще се продава за 33 щатски долара. Освен това продуктът на университета в Оксфорд има и друго сериозно предимство – тя е много по-лесна за дистрибуция, като може да бъде складирана в обикновен хладилник за разлика от ваксината на Pfizer, която трябва да се съхранява при -70 градуса.

„Доста сме развълнувани, защото открихме, че един курс от ваксината има ефективност до 90% и ако се използва този режим на ваксиниране, повече хора ще бъдат защитени с първоначалното производство“, заяви Андрю Полард, главен наблюдател на изследванията в Оксфорд.

В тестовете са се включили над 23 000 доброволци във Великобритания и Бразилия, които са получили половин или цял курс на ваксиниране. Тестовете продължават, като разработчиците желаят да тестват над 60 000 човека, преди ваксината да стигне до потребителите.

AstraZeneca е третата компания, която обяви голяма ефективност на разработваната ваксина. По-рано през месеца и Pfizer, и Moderna обявиха, че техните mRNA-базирани ваксини са около 95% ефективни.

Снимка: shutterstock

Виж още: Apple си изми ръцете с Facebook

Тагове: