Съединените щати не са единствената нация, която работи за връщането на човечеството на Луната.

NASA ръководи Artemis, но програмата привлече редица международни партньори, включително космическите агенции на Япония, Канада и Европа. Две други космически сили, Китай и Русия, не са част от консорциума, но имат свои собствени планове за Луната.

Китай и Русия обявиха през март 2021 г., че се обединяват в амбициозен проект, наречен Международна лунна изследователска станция (ILRS), който, подобно на Artemis има за цел да създаде база близо до южния полюс на Луната.

Наистина изглежда, че двата проекта са насочени към едни и същи общи части от лунни територии, които предлагат лесен достъп до много слънчева светлина, както и водния лед, за който се смята, че е в изобилие по сенчестите подове на полярни кратери.

Има три основни фази на усилията на ILRS, обясниха китайски космически служители: разузнаване, изграждане и използване. Първата фаза вече е в ход, като се анализират данните, събрани от китайската роботизирана мисия Chang'e 4, която кацна на обратната страна на Луната през януари 2019 г.

Фазата на разузнаване ще продължи през следващите няколко години с работата на допълнителни, все още неизстреляни роботизирани мисии като Chang'e 6, Chang'e 7 и руските сонди Luna 25, Luna 26 и Luna 27. Етапът на строителство, продължил приблизително десетилетие, ще започне през 2026 г., включващ повече роботизирани мисии от Китай, Русия и (потенциално) международни партньори. Ако всичко върви по план, ILRS ще бъде готов да приеме мисии с екипаж до 2036 г. или около това време.

За да бъде ясно: това е предложен график, а не твърд ангажимент. Китайското правителство все още не е поставило официално кацане на Луната с екипаж в списъка си с приоритети. Освен това нещата се промениха значително, откакто плановете за ILRS бяха разкрити миналата година благодарение на продължаващата инвазия на Русия в Украйна. Воденето на война е скъпо и Русия може в крайна сметка да прехвърли ресурси от гражданската си космическа програма, за да продължи да го прави.

Има несигурност, свързана и с американската програма, разбира се. Например превозното средство Starship от следващо поколение на SpaceX, което ще служи като първия пилотиран лунен спускаем апарат на програмата, трябва да започне да работи напълно през следващите няколко години. В момента SpaceX се подготвя за първия по рода си орбитален тестов полет на Starship, който може да се случи през следващите няколко месеца. Gateway трябва да се оформи в лунна орбита, а SLS и Orion трябва да работят по план, за да бъде успешна мисията.

Снимка: Unsplash

Виж още: Двупосочният билет до Луната за астронавтите на SpaceX не е задължителен