Екипът на проекта Event Horizon, групата зад първото изображение на черна дупка, току-що постигна друго огромно постижение: изображение на Стрелец A* или черната дупка в центъра на Млечния път. Това е пробив в разбирането ни за нашата родна галактика и астрофизиката на нейния център.

Event Horizon Telescope (EHT) е консорциум от радиотелескопи по целия свят. Чрез комбиниране на наблюденията на тези телескопи екипът е в състояние да види черни дупки: области от пространство-времето с такава интензивна гравитация, че дори светлината не може да им избяга. Изображението, публикувано сега, показва сянката на Стрелец A* (произнася се като „звезда“), както и високоенергийната област около нея.

Сътрудничеството на стотици учени специално изследва структурата и непосредствената среда на две свръхмасивни черни дупки, наречени Месие 87 и Стрелец A*. M87 е на 54 милиона светлинни години от Земята и е изобразен от проекта през 2019 г., което е исторически подвиг в астрофизиката. Стрелец A* е черната дупка с 4 милиона слънчева маса в центъра на нашия собствен Млечен път, само на 27 000 светлинни години от нас и е обект на изследване, обявено сега.

Центърът на Млечния път е локализиран за първи път преди 104 години; малко повече от десетилетие по-късно бяха открити радиовълните, излъчвани от ядрото на галактиката, и отне половин век, за да бъде идентифицирана Стрелец A*. Но днешното изображение е изместване към потвърждение, че Стрелец A* наистина е свръхмасивна черна дупка, както предположихме, за разлика от друг ярък радио източник.

EHT разчита на техника, наречена много дълга базова интерферометрия, която използва разликите във времето, необходимо на светлината от източник, за да достигне до всеки телескоп в група, за да направи точни наблюдения на тези източници. Черните дупки като тази в центъра на Млечния път са много силни източници на радиовълни, което ги прави фантастични цели за радиотелескопи като тези, които съставляват EHT.

Газът около черната дупка се върти с невероятни скорости, което прави обекта сложен за изображение. Получаването на това съставно изображение беше като получаването на „ясна картина на тичащо дете през нощта“, каза на пресконференцията Хосе Л. Гомес, ръководител на групата VLBI и астрофизик в Instituto de Astrofísica de Andalucía в Испания. „Можете да си представите колко ни измъчи в продължение на много години.“

„Нашето заключение показва, че теорията на Айнщайн все още е силна. Сега имаме най-убедителните доказателства до момента, че свръхмасивният компактен обект в центъра на нашата галактика е черна дупка“, казва Мариафелисия де Лаурентис, астрофизик от Университета в Неапол в Италия. „Тези среди ни предлагат уникалната възможност да извадим данни къде и как теорията на Айнщайн се разпада и ако това стане, то ще трансформира нашето разбиране за гравитацията и свойствата на пространството и времето.“

Според учените наблюдението на нашата черна дупка при по-високи честоти може да подобри разделителната способност на тези изображения, които действително са малко размити. При по-високи честоти изображенията ще бъдат 1.5 пъти по-резки и ще бъдат по-малко нарушени от огромното количество материя между нас и Стрелец A*, но подобен опит може да продължи години.

Снимка: EHT Collaboration

Виж ощеШокираща находка край Сатурн подсказва за Земя 2.0 в нашата система