Японската агенция за аерокосмически изследвания (JAXA) призна, че екип от изследователи е изфабрикувал резултатите от експеримент, ръководен от един от нейните астронавти, който се стреми да симулира ежедневния живот на борда на Международната космическа станция (МКС). 
JAXA съобщиха, че ще подложат астронавта Сатоши Фурукава на дисциплинарни действия за манипулиране на данни, но все пак той няма да бъде изключен от предстоящата през 2023 г. мисия до МКС. Преди да мислите, че са направени някои сериозни нарушения и на Фурукава просто ще му се размине, трябва да направим някои уточнения.  
Въпросният експеримент, проведен между 2016 и 2017 г., е включвал 40 участници, които са били поставени в затворени среди, за да симулират какво изпитват астронавтите по време на космически полет. Те са прекарали около две седмици в съоръжение в Цукуба, град североизточно от Токио, след което наблюдаващите изследователи е трябвало да оценят нивата на стрес и психическото състояние на самите участници. Проблемът се крие точно тук - според NHK World-Japan, вместо да направят интервютата, излседователите са изфабрикували данните, съставяйки психологически оценки, и са пренаписали диагнозата на участниците.

 
През ноември 2020 г., след като забеляза, че нещо не е наред с данните, JAXA започна да проучва резултатите от изследването и впоследствие спря експеримента за 190 милиона йени (1.4 милиона долара). Kyoto News съобщават, че според вицепрезидента на JAXA Хироши Сасаки изследователите заявили, че са твърде заети, за да отделят достатъчно време за събирането на данни за експеримента.  
Японската космическа агенция ще порицае 58-годишния астронавт Фурукава, който е наблюдавал експеримента като ръководител на проекта, но се отбелязва, че той не е участвал лично във фабрикуването на данните.  
AXA също така заяви, че ще разгледа възможността за връщане на безвъзмездната помощ, която е получила от Министерството на образованието, културата, спорта, науката и технологиите за експеримента. „Това е случай, който би бил описан от изследователите и обществото като фалшифициране и пренаписване на данни“, каза Сасаки по време на пресконференция миналата седмица. „Ние поднасяме нашите най-дълбоки извинения и ще положим всички усилия, за да предотвратим подобни грешки.“

Снимки: NASA/ISS

Виж още: Астронавти ще отпечатат 3D част от човешко коляно в Космоса