Биопринтираните части на тялото може да се окажат жизненоважни за бъдещи медицински лечения и учените полагат големи усилия, за да ги тестват - в много буквален смисъл. НАСА, Redwire и Университетът за униформени услуги към Центъра за биотехнологии в областта на здравните науки (4DBio3) изпращат нов 3D принтер до Международната космическа станция - BioFabrication Facility на Redwire - за биопринт на менискус на човешкото коляно в орбита и изследване на резултата на Земята. В идеалния случай това ще доведе до лечение на нараняванията на менискуса, с които американските войници се сблъскват твърде често.

Redwire се надява да 3D отпечата цели органи в Космоса, въпреки че характеризира това като „дългосрочна“ цел. Компанията също така използва Advanced Plant Habitat на НАСА за проект за идентифициране на гени за щадящи Космоса растения. Друго изследване ще използва пещ на НАСА за създаване и демонстрация на пасивно охлаждане за електроника при ниска гравитация.

Принтерът BFF ще лети до МКС на борда на ракета за доставки, изстреляна веднага на 6 ноември от космодрума на НАСА Уолопс Айлънд. Мисията ще носи три допълнителни полезни товара.

Това не е първият космически 3D принтер на НАСА. Миналата година НАСА пренесе принтер Redwire на МКС, за да демонстрира отпечатване на лунна почва. Тази технология може един ден да помогне на колонистите на Луната да изградят местообитания, без да носят изобилие от доставки от Земята. Биопринтерът е по-практичен, разбира се. Ако изследването успее, лекарите могат да заменят увредените части на тялото, без да прибягват до донори или неорганични импланти.

Снимка: Unsplash

Виж още: Полша направи Minecraft сървър за учениците у дома