Световното първенство в Катар е първото, което се провежда през зимата, но има още няколко неща, които също не бяхме виждали да се случват досега на Мондиал. Държавата инвестира над 300 милиарда в подготовка, откакто стана ясно преди 12 години, че ще приеме най-голямото спортно събитие в света. Ето и кои са най-любопитните технологични иновации!

 

Футболни топки със сензори за проследяване

Adidas разработи специален модел топка за това първенство, която включва connected ball технология, която според бранда ще предоставя подробен анализ на движението на кълбото след всеки удар по него. Отвън топката не изглежда с нищо по-специална, но освен сензора в нея се помещава и батерия, която го захранва. Данните биват изпращани в реално време до VAR стаята на FIFA и идеята е да помагат на съдиите в решаването на спорни ситуации по терена. Макар да са произведени голям брой от тези топки за Световното първенство, не очаквайте скоро да ги видите по рафтовете в магазините.

 

Полуавтоматично отчитане на засади

За да прецени дали един игра е в положение на засада, FIFA са монтирали по 12 камери, които проследяват топката, и до 29 отделни точки по тялото на всеки футболист. Тези точки биват определени и прилагани в уравнение до 50 пъти в секунда, така че със сигурност са по-бързи от възможностите на човек зад монитор. След като реферът на мача отсъди засада, бива изготвен прецизен 3D модел на ситуацията, който се показва на големите екрани по стадиона, за да се убедят публиката и играчите в достоверността му. Зрителите пред екрана също получават повторение с него.

 

Камери и лицево разпознаване

Тазгодишното световно ще се отчете и като едно от най-стриктно проследяваните спортни събития в историята. Всеки посетител на стадионите ще бъде проследяван от над 15 000 камери, екипирани с технология за лицево разпознаване. Събраните данни биват изпратени до контролен център, наречен Aspire. Там са настанени куп специалисти, които наблюдават и анализират потока от информация. Тази наблюдателна система не е само за спортните съоръжения, а се разпростира и до близките до тях жп и автобусни гари. Над стадионите прелитат и дронове, чиято цел е да определят размера на публиката.

 

FIFA Player App

Освен че са наблюдавани от камери, играчите могат сами да проследяват представянията си в различните срещи благодарение на специално приложение. FIFA Player App използва същите 12 камери монтирани по стадиона, за които стана дума по-рано, и чрез тях предоставя персонални карти за всеки футболист. Данните в тях включват параметри като: пробягано разстояние, максимална скорост и дори по-специфични статистики от сорта на извършени полезни действия над определена скорост. Всичко това е синхронизирано с видео повторения от срещите, така че за футболистите и треньорите да бъде по-лесно извличането на заключения след мачове и подготовка за следващите.

 

Устойчиви охладителни системи

Един от най-големите проблеми с провеждането на Световно първенство в Катар, е климатът в страната. Преместването на Мондиала през зимата не е достатъчно задоволително решение, защото дори по това време на годината се наблюдават температури от порядъка на 32 градуса. На помощ идва катарският професор Сауд Абдулазиз Абдул Ган (още известен като Dr. Cool), който разработва охладителна система, която разпръсква студени пръски по трибуните и терена. Цялото съоръжение се захранва от слънчева енергия, което го прави не само по-впечатляващо, но и по-благоприятно за природата.

 

Първият в света преносим стадион

От споменатите 300 милиарда долара една част отиват за Стадион 974, който е изцяло направен от преносими контейнери и стомана. Това е първият в света „изцяло разглобяем, покрит футболен стадион“ според MarketWatch. Съдбата на това съоръжение все още не е ясна, но се говори, че може да се озове в Уругвай, ако страната спечели наддаването за домакин на турнира през 2030 година.

 

Вижте още: Официалното приложение на FIFA глътна билетите на американците