Най-популярното приложение за запознанства в хомосексуалното общество – Grindr, се оказа, че е предавало личните данни на своите потребители на външни разработчици и компании. Притеснителното в случая е, че социалната мрежа е предоставяло информация дали съответните лица са HIV-позитивни и кога за последно са се тествали. Grindr предлага на потребителите да отбележат в своите профили дали са болни от СПИН, но не се споменава никъде, че тази толкова лична подробност ще бъде споделяна с външни фирми и лица. Друг важен момент е, че Grindr е предавала тези данни в некриптиран вариант –тоест не само може да се извади списък с броя на HIV-позитивните в социалната мрежа, но и да излезе с конкретните имена на потребители и друга подробна информация.

Дискретна информация

Социалната мрежа е предоставила информацията на две фирми - Apptimize и Localystics. Тяхната дейност е да оптимизират мобилни приложения и се използват от редица разработчици за тестване на техните продукти. Освен HIV статуса към тях е постъпвала и друга информация, като „последно тестване“, местоположение и сексуални предпочитания. Важно уточнение е, че всичко това се попълва по желание от самите потребители в техните профили.

Grindr разполага с 3.6 млн. активни потребители на дневна база. Поради естеството на приложението дискретността, обработката на информацията и опазването на личните данни на ползвателите е от ключово значение.

От Localysts коментираха, че нямат конкретни изисквания за лични данни, които да бъдат включвани при тестването на приложенията. Тоест всичко е въпрос на желание от всеки разработчик какви данни да включат при процеса на обработка и изпробване. Те допълват, че информацията не се събира автоматично и че са взети всички мерки за опазването ѝ.  

Реакцията на компанията

Grindr реагира моментално и обяви, че спира практиката. От компанията допълниха, че тази информация не е продавана на рекламодатели, а е използвана единствено на фирми за тестване на платформи за тестване на мобилни приложения. Главният технически директор на социалната мрежа Скот Чен обяви пред BuzzFeed, че това е стандартна практика за всеки смартфон софтуер и че всички данни са предоставени при пълна конфиденциалност.

„Това са стандартни практики на всички мобилни приложения и се прилагат от хиляди компании, които използват смартфон платформи“, коментира Чен. Той допълни, че са взети всички мерки за опазване на личната неприкосновеност на потребителите. Но и коментира, че тази информация се попълва доброволно от хората в социалната мрежа и че донякъде е въпрос на техен избор дали да я споделят или не.