През нощта на 1-ви септември, след акция на английската полиция бяха арестувани два активиста от хакерските групи Anonymous и Lulz Security.  С това войната на властите срещу борещите се за свобода в интернет младежи продължава.

По данни на полицията, задържаните 24 годишен жител на южен Йоркшир и 20 годишен жител на Уилтшир са водачи на английските членове на групировките. Самият Скотланд Ярд е помогнал на полицията за разкриването на тяхната самоличност и повдигането на обвинение за организацията, провела редица сериозни хакерски атаки срещу сайтовете на международни компании и държавни учреждения, базирани на Острова и САЩ.

Акциите срещу членовете на Anonymous и Lulz Security започнаха, след като двете групи се обявиха в защита на Wikileaks. След снощната акция, от дома на единият от хакерите е иззет компютър и е предаден за експертиза.  В началото на септември в Англия бяха арестувани още четирима младежи, обвинени в хакерство

Групировката Anonymous пое отговорност за атаката над сайтовете на Mastercard и Paypal в края на 2010 г., след като двете компании блокираха опциите за онлайн плащания към Wikileaks. През 2011 година, хакерите атакуваха PlayStation Network, Sony Online Entertainment и няколко правителствени сайта, спряха за няколко часа сървърите на Apple и успяха да си осигурят достъп до електронните пощи на 90 000 американски военни. Lulz Security пък успяха да пробият защитата на сайта на ФБР, американският сенат, британската агенция за борба с организираната престъпност, както и тези на корпорациите Sony и Fox.

Арестите срещу представителите на двете групировки повдигнаха вълна от недоволство, тъй като мнозина приемат атаките им като справедлива и безвредна форма на протест, срещу действията на правителствата и монопола на компаниите. При нито една от атаките, не е имало финансови злоупотреби и реална кражба и препродажба на информация.

 

Тагове: