Наскоро в Холандия бе завършена една уникалната по рода си сграда Markthal Rotterdam, или просто Халите. Това е иновативна постройка, създадена да приюти фермери, продаващи своята здравословна продукция. Но има един конкретен елемент от структурата, който привлича цялото внимание - извития таван с вегетариански стенописи.

Архитектурата е дело на холандското дизайн студио MVRDV, което със сигурност е добре известно със своите фантастични урбанистични проекти.

Зашеметяващата сграда, приличаща на огромен тунел, не е само подслон за 100-те доставчици на хранителните продукти, в нея има и 228 апартамента. Да, можеш да живееш в нея и всеки ден да се наслаждаваш на прекрасния таван с илюстрации на плодове и зеленчуци. Сградата всъщност е построена заради нова холандска наредба, която изисква продавачите на храни да работят на специални закрити места вместо на сергии на традиционните открити пазари. Новите условия не само гарантират защита от атмосферните условия, но под купола всеки продавач оперира от стандартизирани станции, които отговарят на всички изисквания за здраве и безопасност. Да, това е най-модерният пазар, който сме виждали, но холандците са успели да накарат фермерите да се почувстват като у дома си.

Но да се върнем на тавана! Стенописът върху него е наречен "Рог на изобилието" и е създаден от Арно Коенен и Айрис Роскам. Той е направен от хиляди дигитално отпечатани екрани, които покриват тавана като мозайка. И ако това "вегетарианско произведение на изкуството" не ви е достатъчно, какво ще кажете за факта, че всяка нощ има лазерно светлинно шоу, което ще ви потопи в един вълшебен свят? Приятно местенце, нали?

Прочети още: Google инвестира 600 милиона евро в нов център за данни в Холандия