Ако сте имали късмета да бъдете в северната част на Китай на Нова година, то изгледът навън през първите дни е доста вероятно да не ви е харесал - и не за друго, а защото замърсяването на въздуха е толкова голямо, че е трудно да видите каквото и да е.

Властите взеха драстични мерки за ограничаване на емисиите, спирайки големи транспортни мрежи. В Тиендзин, съседен град на Пекин, бяха затворени две магистрали и бяха отменени над 300 полета на летището. В самия Пекин бяха спрени 126 полета и всички автобуси, пътуващи до близките градове. Настоящите мерки ще останат в сила до четвъртък, но не е изключено да има удължаване на сроковете.

Проблемите със смога в северен Китай са от средата на декември. Оттогава са затворени стотици фабрики и са наложени ограничения за пътуване с кола.

Reuters отбелязва, че ситуацията със смога е сравнително типична за северната част на Китай, където зимните студове засилват нуждата от използване на повече въглища от електроцентралите, които работят усилено, за да отговорят на огромното потребление на електроенергия.

Замърсяването с прахови частици е около 50 пъти по-високо от препоръките на Световната здравна организация. Китай вече работи по план за намаляване на замърсяването, като влага огромни усилия към преминаването към зелена енергия, но явно усилията не са достатъчни, за да се предотврати смогът през зимните месеци.

 

 

Прочетете и това: Foxconn обяви своя тристепенен план за роботизиране на цели фабрики