Oculus се намира на перфектна позиция в момента. Компанията продължава да бъде лидер в сферата на технологиите за симулация на виртуална реалност и има финансовата подкрепа на Facebook зад гърба си. Изглежда обаче, че нещата са на път да се променят. Не говоря само за конкуренцията, която представляват шлемовете HTC Vive и PlayStation VR. Oculus са изправени пред интересно съдебно дело. ZeniMax, корпорацията, притежаваща студията Bethesda и idSoftware, са завели дело срещу Oculus и в частност Палмър Лъки и Джон Кармак за открадната технология и фалшива история на компанията, заблуждаваща обществото за истинското създаване на Oculus и Oculus Rift.

Официалната история, която познаваме, е следната: младият и амбициозен хакер Палмър Лъки основава компанията си с почти несъществуващи средства и една голяма мечта за виртуалната реалност. ZeniMax казват съвсем друго - тази история е пълна глупост. Oculus са "разпространили към пресата фалшивата и нереална история, че Лъки е брилянтният създател на VR технологията, който я е разработил в гаража на родителите си. Всъщност историята е напълно и изцяло грешна", цитират документите за завеждане на делото колегите от The Next Web.

Според ZeniMax за разработването на Rift такъв, какъвто го познаваме, е отговорен Джон Кармак - една от иконите на световната гейм девелопър сцена и главният мозък зад софтуера на легендарните игри Doom и Quake - и то докато още е бил обвързан с железен договор със ZeniMax. По думи на компанията кореспонденцията между Лъки и Кармак е започнала през 2012 г. В подадения обвинителен акт се описва, че шлемът на Лъки е бил "примитивен" и Кармак е човекът, който го е превърнал в наистина използваемо устройство. "Rift беше груб прототип, на който му липсваха стойка за глава, специализиран софтуер за виртуална реалност, интегрирани сензори за движение и други критично важни характеристики и възможности, нужни за създаването на използваемо потребителско устройство", казват от ZeniMax. Това е и моментът, в който Кармак напуска ZeniMax и се присъединява към екипа на Oculus.

Кармак казва, че договорът му със ZeniMax му е позволявал да участва в разработването на Oculus, тъй като компанията не е директен конкурент на ZeniMax. Също така той твърди, че е представил идеята за VR устройство на изпълнителния директор на ZeniMax, Робърт Алтман в опит да бъде започнато разработване и продажба на продукта. Идеята никога не е минала одобрение. Компанията е отказала и да финансира тогава стартиращия Oculus - инвестиция, коя днес би им донесла стотици и дори милиони долара печалба: "Алтман реши да не преследва възможността да направи ZaniMax играч във VR хардуерната революция", пише Кармак в показанията си по делото.

От ZeniMax казват, че преди да се присъедини към Oculus, Кармак е откраднал хиляди файлове от компанията, които по-късно са били използвани в разработването на Oculus Rift. Също така твърдят, че Facebook са знаели за кражбата на интелектуална собственост още преди да закупят Oculus през 2014 г. Създателите на най-голямата социална мрежа днес отричат обвиненията и посочват, че бившите работодатели на Кармак не са предявили претенции към технологиите или интелектуалната собственост на Oculus преди придобиването на VR компанията от Facebook.

В понеделник започва подборът за състава на журито по делото, от което ZeniMax се надяват да получат обезщетение от 2 млрд. долара.

Да си припомним: историята на Oculus Rift.