iOS 16 ще включва някои вълнуващи функции за iMessage - възстановяване на изтритите съобщения за период до 30 дни, маркиране на съобщенията като непрочетени, повече опции за SharePlay от всякога. Но може би най-важното беше, че изпратените съобщения ще могат да бъдат редактирани или дори изтривани. На пръв поглед това е доста удобно, но за други може да причини големи неприятности. Анализирането на функцията може би ще помогне точно в такива ситуации:

При изпращането на съобщение на iPhone с iOS 16 се активира 15-минутен таймер, в чийто прозорец съобщение може да бъде редактирано или изтрито. След като изтекат тези 15 минути, текстът се заключва, точно както всички iMessages на iOS 15 и по-стари версии.

Това не е съвсем непозната функция - виждали сме я вече във Facebook Messenger, Telegram и Slack. Но представете си какво влияние би оказала тя върху един съдебен процес от калибъра на Джони Деп срещу Амбър Хард.

Лошата новина е, че тази опция не може да бъде спряна. Добрата - че към момента е налична само бета-версията на iOS 16, като повечето потребители на iPhone ще могат да се възползват от нея чак през есента. Но има ли и други възможности?

Един от вариантите е да правите скрийншот в момента на получаването на всеки iMessage, който потенциално би ви навредил - все пак редакциите и предишните версии не се съхраняват никъде другаде.

Вторият е съвсем ясен: да се откажете от iMessage. За съжаление това означава, че промяната ще важи за всички в списъка ви с контакти и в груповите чатове ще изглежда така, все едно сте Android потребител. Но ако наистина се намирате в специфична ситуация - този ход може и да не изглежда чак толкова краен.

Снимки: Unsplash

Виж още: Недоволни потребители нападнаха Apple заради липсата на поддръжка на някои устройства