Миналата седмица Apple обявиха новостите при iOS 16 и докато всички вече планират персонализирането на екраните си и всички нови функции, една група остана встрани от цялото това вълнение. Разбира се, това са онези, чиито устройства няма да получат така заветния ъпдейт: това включва iPhone 7 (и по-предходни модели), MacBook/MacBook Pro от 2016 г. (и по-стари), MacBook Air от 2017 г. (и по-стари модели), MacMini 2014 г. (и предходни поколения), iMac/iMac Pro 2015 г. и назад, Mac Pro от 2013 г. (или по-стара генерация), iPad/ iPad Мини 4-та генерация, iPad Air 2-ра генерация, Apple Watch Серия 1, 2 и 3 (между 2015 г. и 2017 г.).

 
Както се вижда, “най-новите” устройства, които няма да получат ъпдейта, датират всъщност от 2017 г., което наистина е малко по-кратко време от типичните 7 години поддръжка, които повечето продукти на Apple получават. Припомняме, че iOS 15 беше поддържана от устройства толкова стари, колкото второто поколение iPhone SE, но явно с преустановяването на iPod touch под чертата са попаднали и iPhone 7 и iPhone 7 Plus.  
Недоволството в интернет ескалира особено след като услужливо беше припомнен фактът, че шестото и седмото поколение iPad, подобно на iPhone 7 и iPhone 7 Plus, са захранвани от един и същ чип A10 Fusion. Освен това дори пето поколение iPad ще поддържа iOS 16. Но така или иначе няколко от най-новите функции на iOS 16 ще работят само с iPhone, захранвани от A12 Bionic и по-нови, съответно “базовият пакет” от подобренията в производителността и сигурността, предлагани от iOS 16, както и от малки подобрения като възможността за редактиране на iMessages, все пак ще са налични и за по-стари устройства.  

Снимки: Unsplash

Виж още: iOS 16 потвърждава always-on display при iPhone 14 Pro

Тагове: