iOS 16 беше обявена по време на WWDC 2022, като една от най-големите промени беше напълно преработеният заключен екран: той ще може да бъде персонализиран с различни джаджи, шрифтове, динамични тапети и други.

Всички тези функции идват в момент, когато слуховете сочат, че iPhone 14 Pro ще може да предложи опцията за винаги включен дисплей. Като допълнение сайтът 9to5Mac намери множество препратки в iOS 16, които предполагат, че винаги включен дисплей е реално в процес на разработка.

Марк Гърман от Bloomberg беше първият, който съобщи за обновения заключен екран като част от iOS 16. Гърман отбеляза също, че iOS 16 ще вгради поддръжката в подготовка за функцията, която потенциално ще стартира с iPhone 14 Pro и iPhone 14 Pro Max тази есен.

Сега, когато първата бета-версия за разработчици е налична, 9to5Mac откри множество препратки, които потвърждават, че iOS 16 наистина включва поддръжка за винаги включен дисплей. В iOS 16 има три нови рамки, свързани с управлението на подсветката на дисплея на iPhone. А то е ключов аспект за активиране на винаги включена функция.

Всички рамки, открити от 9to5Mac, се използват от различни компоненти на iOS, включително заключеният екран. Най-ясен маркер има в Springboard. Всъщност имаше спекулации, че Apple Watch също ще разполага с опцията, но тъй като той не използва Springboard, това може би няма да се случи скоро. 

И накрая, в iOS 16 има и скрити флагове, които инженерите на Apple могат да използват, за да активират възможността за винаги включен дисплей дори на неподдържани устройства. Това означава, че тя може да бъде тествана на iPhone 13 Pro преди пускането на функцията с iPhone 14 Pro и iPhone 14 Pro Max по-късно тази година.

И ако се чудите защо функцията за винаги включен дисплей ще бъде ограничена до гамата iPhone 14 Pro, дори ако Apple тества функцията на iPhone 13 Pro, тя се свежда до технологията с променлива скорост на опресняване на дисплея ProMotion.

Променливият дисплей за опресняване на iPhone 13 Pro може да мащабира от 120 Hz до 10 Hz. За контекст, винаги включеният дисплей на Apple Watch може да се мащабира до честота на опресняване от 1 Hz. Това позволява винаги включеният дисплей да бъде опция, като същевременно не унищожава живота на батерията на Apple Watch. Въпреки че не е потвърдено, е възможно iPhone 14 Pro да може да работи на 1 Hz, за да запази живота на батерията, като същевременно предлага винаги включен дисплей.

В крайна сметка е ясно, че iOS 16 полага основите на функцията за винаги включен дисплей по много начини. Новите известия на заключения екран са идеални за винаги включен дисплей, а основният код на iOS 16 потвърждава, че такава функция е в процес на разработка.

Снимка: Apple

Виж още: Всички най-интересни анонси от WWDC на едно място: повече за смазващия чип M2, новия MacВook Air и всичко останало от Apple (ОБЗОР)