В наскоро публикувания материал „България – силициевата долина на Европа“ ви зададохме един въпрос – „Вярвате ли, че България може да се превърне в силициевата долина на Европа?“, и в коментарите под статията се заформи интересна дискусия, в която като че ли преобладава мнението, че София не е България, когато става дума за развитие на технологичния сектор. Според вас силната технологична общност в столицата не може да се сложи под общ знаменател със ставащото в останалите големи градове в страната (да не говорим за малките). Подтикнат от това, реших да ви представя серия от статии, в които ще ви покажа, че нещата вече се случват и извън София и от вас зависи дали вашият град ще стане част от технологичната революция в България.

 

s

 

Ще започна с кратко въведение за това, що е Hackafe, къде се намира и какви цели преследва, защото в интересното интервю по-долу хората, отговорни за създаването и развитието му, ще ви разкажат всичко в подробности.

Hackafe е лаб (или хакерспейс), намиращ се в Пловдив – място, в което ентусиазирани, позитивни и силно мотивирани млади хора са създали своето място, в което обменят идеи, развиват проекти, споделят знания с други хора, посещаващи лаба, и изобщо допринасят за случването на нещата в техния роден град.

Запознайте се с част от основателите на Hackafe – Валентин Алексиев, Мая Банкова, Станислав Куманов, Стефан Ставрев, Рангел Иванов, Гено Рупски. Те са едни от главните действащи лица в Hackafe, които са решили да дадат нещо на града си, нещо, което са нямали, нещо, което са искали силно и което в крайна сметка са направили реалност. Ние посетихме Hackafe, усетихме приятелската атмосфера, говорихме с готините хора там и ето какво споделиха специално за вас, читателите на HiСomm.

 

Как се зароди идеята за Hackafe и кои са инициаторите?

Станислав Куманов: Идеята се е зародила на едно StartUP@Plovdiv събитие, което Гено и Мая са организирали. През лятото на 2013 започва инициативата за създаване на пловдивско общество от уеб ентусиасти от Вальо, който е участвал в създаването на софийския hackerspace InitLab.

Стефан Ставрев: Аз научих за сформирането на Hackafe от социалните мрежи. Не познавах никого от хората. Първите няколко „опознавателни“ срещи бяха в кафето на Драматичния театър, където лично аз срещнах хора със сродни възгледи и интереси към високите технологии. Дотогава не бях чувал за това що е то лаб или хакерспейс. Оказа се, че има още 3 към онзи момент – в София, Варна и Бургас. След няколко срещи си намерихме и място, структурирахме се – избрахме си отговорници за отделните дейности. И оттогава не сме спирали да се развиваме :)

Мая Банкова: През 2010 в Пловдив се проведе първата StartUP@Plovdiv конференция, вдъхновена от StartUP конференциите в София. Следвайки същия пример, в Пловдив се организираха инициативи, съпътстващи конференцията като OpenCoffee Plovdiv и местен хакерспейс. Реализирането на хакерспейса на практика (по модела на софийския initLab) се получи през 2013 година, по време на обща среща на над 30 ентусиасти, които подкрепяха идеята и искаха да участват в изграждането на пловдивска IT общност.

Валентин Алексиев: Ще започна от създаването на initLab като успешен пример, който вдъхнови създаването на такива хакерспейсове и във Варна, Бургас, Пловдив, Стара Загора и други градове.

През 2008 година в София се събрахме една дружина хора, които планирахме да направим място с творческа атмосфера, където да се занимаваме с нови технологии, да споделяме знания и опит един с друг, да творим. Владимир Василев имаше същата идея и се обединихме да работим заедно. На следващата година търсихме място и спонсори да реализираме идеята, но нямахме успех. През пролетта на 2010 година Владо реши самостоятелно да поеме риска да наеме и да организира място в центъра на София. Приятели започнаха да помагат с каквото могат и така тръгна initLab. Благодарение на всеотдайността на Владо в следващите няколко години лабът си стъпи на краката, разви се устойчиво, общността се разрасна с хора от различни технологични сфери, има разнообразно оборудване.

initLab показа, че този модел работи и се превърна в пример за следващите лабове в България.

Когато решихме да си направим лаб в Пловдив, вече имаше initLab, от който да гледаме, и успяхме да организираме нещата много бързо – само за 2 седмици имахме работещ лаб. Първата среща беше на 16 май 2013 година, на която дойдоха над 50 човека, повечето от които дори не се познаваха. Втората среща беше на 22 май, на която събрахме по 2 членски вноса, за да наемем помещение. След една седмица усилено търсене намерихме няколко подходящи места и на третата среща на 28 май избрахме едно от тях. На 1 юни 2013, Деня на детето, официално прерязахме лентата и Hackafe започна да работи.

Лабът се разви бързо и вече се провеждат специализирани курсове и кръжоци по Game Development with C++, Android Development, Drones, роботика за ученици, Front-End Development, фотография, дизайн и други.

В момента Hackafe се намира в голямо помещение в центъра на Пловдив, предоставено от фирма Programista. Това, че мястото е до главната улица и има широко пространство, много ни помага да провеждаме по-големи курсове и събития, както и да е по-достъпно за хората.

 

Продължава на страница 2...


s

 

Каква е дейността на Hackafe и вашата генерална цел?


Станислав Куманов: Общата цел е създаване и облагородяване на общността от IT професионалисти. Hackafe се опитва да постигне това с редица лекции, работилници и курсове, свързани с hi-tech software и hardware.

Стефан Ставрев: Hackafe е общността на хората, любители на високите технологии, в град Пловдив. Може да се каже, че е и клуб по интереси. Дейностите са разнообразни, каквито са и самите членове на Hackafe. Освен лекциите и събитията много от членовете прекарват работния си ден в лаба, като някои идват за час-два, а други са там през по-голямата част от времето. Генералната ни цел е да развиваме IT обществото в Пловдив, както и да помагаме на други партньорски организации и общности. Много често пътуваме до другите хакерспейсове в страната. Както казват някои от нас – като отидеш в който и да е хакерспейс, все едно си отиваш вкъщи.

Рангел Иванов: Целта на общността е да създаде благоприятна среда за IT хората, където да творят, хакват, да се запознаят с нови хора, да обменят опит. За да се постигне тази цел, ние организираме събития, курсове и работни групи, на които всеки е добре дошъл да присъства и да стане част от обществото. Лично за мен това е средата, която ме предразполага да експериментирам с нови технологии и да се забавлявам, докато го правя.

Гено Рупски: Лично аз виждам в Hackafe място, където да се занимавам с нещо интересно и забавно. Тук например се запалих по хардуер и вече имам количка, която се управлява през интернет.

 

С какъв тип лектори работите и кой може да изнася лекции в Hackafe? Вашите партньори?


Станислав Куманов: На практика всеки един, който е професионалист в своята област или има да покаже нещо полезно и интересно, което е разработил или с което си е играл в свободното време.

Стефан Ставрев: Всеки доказан професионалист със свободно време и желание може да проведе лекция. От УС на сдружението сме приели по-специални правила за платени лекции, събития и курсове. Но за безплатните такива почти няма ограничение, стига да се доближават до целите на лаба.

Мая Банкова: Всеки, който може да сподели теории, практики, личен опит за технологии, подход за работа, решение на интересен проблем – от областта на IT и всичко, което е свързано с подобряването качеството на живота.

 

Смятате ли, че Пловдив може да бъде благоприятна почва за стартиращи компании и да стане достоен конкурент на София в това отношение?

Станислав Куманов: Докато не ни оправят летището, няма как да се мерим със София от гледна точка на логистика. През последните месеци много нови фирми стъпиха в Пловдив, доказвайки че града има нужният човешки ресурс, който да захрани техните нужди.

Стефан Ставрев: Да, и не само Пловдив, а и останалите големи градове в страната. Проблемите с инфраструктурата са налице, но за сметка на това нямаме проблеми с транспорта като в столицата, придвижването в рамките на града е бързо и лесно, а и ползването на велосипеда като средство за придвижване е много по-безопасно, отколкото в София. Колкото за конкуренция на столицата, това се случва и в момента. Немалко световни компании навлизат в България и намират столицата за „препълнена“ и задушена откъм човешки ресурси.

Гено Рупски: Всяка среда предлага различни условия за развитие на стартиращи компании, като Пловдив има доста по-различна обстановка спрямо София. В Пловдив може да се намерят много творчески личности, като само излезеш и се разходиш по главната. Самият град е с по-спокоен темп на живот, което поставя по-големи изисквания за стартиращите компании, ако искат да се пласират на местния пазар, но пък е полезно, за да можеш да изчистиш value proposition-а. Смятам, че разнообразието от култури позволява за по-различни и конкурентни идеи.

 

Продължава на страница 3...

 

s

Снимка от втория рожден ден на хакерспейса в Пловдив.

 

Какво трябва да се промени в България, за да имаме повече успехи в технологичната сфера?

Станислав Куманов: OutSource компаниите е нужно да се отдръпнат от IT сцената и да се захранят български продуктови компании и startup venture-и с пълната подкрепа на държавата. Към момента по-голямата част от труда на професионалистите в България се изнася навън и е собственост на чужди фирми, като приносът на нашия човешки ресурс остава незабелязан.

Стефан Ставрев: На първо място е необходимо обучаването и подготвянето на повече кадри в IT сферата. По данни на БАСКОП към януари тази година дефицитът на кадри в сферата е от порядъка на 21 000!

Гено Рупски: Mедийното покритие на успехите в сектора би помогнало за по-голям интерес и увеличаване на самия сектор като кадри и като бизнес.

Имате ли подкрепата на някакви държавни или общински институции?

Станислав Куманов: Plovdiv 2019 предоставиха къща, в която да се помещава лабът от май 2014 до май 2015 г.

Стефан Ставрев: За някои отделни събития имахме подкрепата на общинската фондация „Пловдив 2019“. Наскоро кандидатствахме пред Община Пловдив за наемането на общинско помещение под наем (с цел разрастване на общността), но нямахме успех.

Валентин Алексиев: Hackafe участва в конкурс „Капана – квартал на творческите индустрии“ на фондация „Пловдив 2019“ и те дадоха на лаба възможността да ползва помещение за 1 година.

 

Как смятате да доразвиете Hackafe? От какво имате нужда?

Станислав Куманов: Към момента целите ни са:

  • да увеличим броя събития
  • да увеличим hardware-а, с който разполагаме
  • да се обзаведем с 3D принтер или някоя друга машинария
  • да подобрим контактите си с частни фирми и институции

Стефан Ставрев: Повече лекции и събития. Привличане на младото поколение и запалването им по технологиите. Подобряване на разпознаването ни като общество и обществена организация.

Гено Рупски: Искам да организираме проекти с участието на ученици, студенти и хора с опит от общността. Така ще може да се предаде опит и знания, а в същото време ще се постигнат полезни (или поне забавни) резултати. Имаме нужда от повече ентусиазирани хора, които искат да построят следващия дрон, совалка или направо телепорт!

 

Какво бихте казали на младите хора, които искат да се занимават с нови технологии, програмиране, да основат стартираща компания... и изобщо да осъществят своята идея на практика?

Станислав Куманов: За всяка една идея или дейност е нужна силна общност, която да я подкрепи. Елате да се запознаем, we have cookies.

Стефан Ставрев: Ще кажа да дерзаят, да посещават образователни курсове, семинари и конференции в тази сфера (а те не са малко). От обща култура някои от посетителите на тези събития биха се зарибили и да предприемат и по-нататъшни стъпки в IT сферата. Ако имат идея за бизнес, нека да опитат. Млади са, животът е пред тях и сега им е времето за експерименти и грешки!

Гено Рупски и Мая Банкова: Действайте!

Рангел Иванов: Действайте и се забавлявайте, докато го правите!!!!

 

Хакни системата


s

 

От какво има нужда едно растение, за да покълне, да израсте и да даде плодове? Очевидно от благоприятни условия и от нашите постоянни грижи. Нали така? С тази метафора искам да кажа, че всяко нещо в този живот има нужда от благоприятни условия, грижи и постоянство и най-вече от някой, който да свърши работата на практика.

В София има доста благоприятни условия за развитие на IT сектора и това е видимо за всички, но в другите населени места нещата не стоят по същия начин и това е очевидно. Но вместо да седим и да мрънкаме, е по-добре да вземем пример от Стефан, Мая, Гено, Станислав, Рангел и Валентин и да хакнем системата сами! Да я хакнем в добрия смисъл на думата, да направим положителната промяна в града, в който живеем. И нека това не ви звучи като нещо абстрактно и чисто теоретично. Ако имате желание, има и начин. Ако имате дори двама-трима приятели, които са също толкова запалени по технологиите и са достатъчно мотивирани, то вие можете да основете вашето Hackafe! Наречете го както искате, това няма особено значение, но създайте нещо тук и сега.

Кой, ако не ти? Кога, ако не сега?