Чували ли сте за "Мелиса Клаймът" (Melissa Climate)? Това е българска компания, създадена от 21-годишния Любомир Янчев, която предлага хитроумно решение, наречено просто "Мелиса". С него можете да управлявате по-добре своя климатик у дома или на работното място.

Независимо дали сте извън града, на вила в планината, на работа или пък в градския транспорт – "Мелиса" ви дава възможност да управлявате климатика си от разстояние. А най-хубавата новина е, че "Мелиса" работи с всички марки и модели климатици. Тоест вие няма да имате нужда от последен модел климатик, за да се възползвате от услугите на "Мелиса".

Ние в HiComm обичаме да показваме млади и ентусиазирани хора и техните успешни проекти и именно затова се свързахме с г-н Янчев, за да може той да разкаже от първо лице за своя проект.

Любомир е завършил немската гимназия “Ерих Кестнер” в родния си град София. В момента е изпълнителен директор на компанията "Мелиса Клаймът" и заедно с още осем души развива интелигентния асистент за климатици.

 

с

 

"Мелиса" е умното устройство, което управлява климатика ви чрез Wi-Fi през мобилно приложение за смартфон (налично за Android и iOS - б.р.)", казва Любомир. "Избрахме това име, защото е лесно разпознаваемо на различни езици. Първоначалната идея за продукта беше "домашна помощница" - ето защо искахме да бъде женско име. По-късно осъзнахме, че е по-добре да се съсредоточим върху управлението на един уред и да станем експерти в сферата. Така избрахме климатиците.

"Мелиса" прави управлението на климатика много по-ефективно. Дава му повече време да достигне желаната температура, вместо да го кара да работи на бързи обороти. Климатиците са като колите. Ако искате да свали температурата бързо, той може да го направи, но в крайна сметка ще се наложи после да “чака на светофара”. Ние правим така, че вашият климатик да “хване зелената вълна на светофарите”.

Как се инсталира "Мелиса"?

"Мелиса" се инсталира изключително лесно. Не са необходими специални умения или инструменти. Всичко, от което се нуждаете, са 5 минути. Във видеото можете да проследите как точно става това:

 

 

В началото Любомир и тримата съоснователи на компанията нямат никакъв опит в производството на хардуерни продукти. Те преминават през много трудности, допускат грешки, от които се учат, но все пак достигат до масово производство.

„Това, което ни движи напред и което ни помогна да стигнем дотук, са силната мотивация и добрият екип. Няма значение дали си в България или не, без тези две неща си обречен на неуспех.“

Според Любомир България е изключително подходяща почва за развитие на стартиращ бизнес. „Неслучайно Forbes поставиха страната ни на 10-о място по този признак. Пречки има всякакви, винаги ще има такива, просто навсякъде са различни.

Аз съм изключително щастлив, че всеки член на екипа е отдаден на каузата и дава всичко от себе си за "Мелиса". Трудно се намират такива хора, но се радвам, че сме успели да създадем тази атмосфера помежду си, която завладява всеки нов член на семейството на "Мелиса“.

 

с

Днес най-актуалната тема в технологичния свят е IoT, или Интернет на нещата/вещите, но IoT предстои тепърва да се развива. Някои от конкурентите на Melissa Climate вече имат по няколко различни решения в тази област, но българската компания разработва два нови продукта, в които ще имплементира технологията на съществуващата вече "Мелиса".

Преди няколко месеца компанията получи и нова инвестиция в размер на 1 млн. лева с цел разпространение на продукта на чужди пазари. Капиталът е набран от два инвестиционни фонда – Eleven, по Европейската програма за развитие на малък и среден бизнес – "Джеръми", както и от Rosslyn Capital – български инвестиционен фонд за развитие на по-късен етап. Вследствие на това се е увеличил екипът и се инвестира в маркетинг и производство.

„Постоянно се появяват идеи. Стараем се да усъвършенстваме продукта всекидневно, за да задоволим всяка нужда на клиентите си. Вече имаме представител в Испания, който съвсем скоро ще продава "Мелиса" там. За улеснение на потребителите преведохме мобилното приложение на "Мелиса" на испански. Нашите партньори подготвиха сайт с повече информация за продукта. Тук можете също да разберете как да закупите "Мелиса" в Испания. Испанският пазар не е единствената ни цел. В момента сме в преговори с потенциални дистрибутори в Турция, както и в още няколко страни в Европа и Азия.

"Мелиса" се приема най-лесно там, където хората знаят какво е Wi-Fi управление на климатици, как и за какво да го използват. Разбира се, много по-трудно е тепърва да запознаваш аудиторията с такъв тип решение. За момента имаме най-много успех в скандинавските страни. Вече имаме дистрибутори в 13 държави."

Помолихме Любомир да даде съвет на хората, които имат идеи и искат да ги реализират тук, в България. Ето какво каза той:

„Това, което мога да ги посъветвам, е да не се предават, да си поставят цел и да я следват, да не спират да учат нови неща всеки ден и да рискуват. Да бъдат истински лъвове в преследването на мечтите си."

Можете да откриете още интересни неща за "Мелиса Клаймът" в техния уеб сайт и във Facebook страницата им.