Ангел Петков е предприемач, дизайнер и запален изобретател. Има продукти, представяни на изложения в големи държави, и винаги се пали от „една идея“, която няма търпение да осъществи. Новият му проект се казва Maser Mac 4.0 и е система за напълно автоматизиране на бензиностанции така, че процесът да преминава без никаква човешка намеса. Ето интервюто с Ангел, в което той ни разказа за пътя си, за проекта и за бъдещето, което чака.

Представи се с няколко думи.

Казвам се Ангел Петков, на 28 години и се занимавам със създаването на нови иновативни продукти. Имам опит със създаването на много хардуерни продукти в различни пазарни зони. Работил съм върху продукти във сферата на смарт решения за дома. Бил съм част от екип, с който създадохме няколко много иновативни продукти в сферата на микроелектронните устройства, които помагат да се грижите за вашето здраве, както и фитнес тренировки. Представял съм продукти на изложения в Лас Вегас, Лондон, Германия, Италия, България... и др. В момента освен проектите, над които работя, пиша и своята докторантура в сферата на индустриалния дизайн.

Какво те накара да тръгнеш към предприемачеството?

Това, което ме накара да започна да се занимавам с предприемачество, е разработката и реализацията от „суровата‘‘ идея, през изследването на нуждите на пазара до инспирирането и реализацията на индустриалния дизайн на дадено устройство. Разработката  от инженерна гледна точка и организацията на производството им до завършен продукт. Основната ми гледна точка по въпроса е, че бизнесът и пазарът изискват бързи и качествени разработки и колкото може по-бързо достигане до завършен продукт до пазара. В повечето структури тези процеси са разпределени в различни отдели, а понякога и в различни компании.

Целта ми преди време беше да обединя всички тези активности в себе си. Тази структура е възможност, при която имаш повече свобода в дизайна, защото си напълно наясно с инженерните и технологичните ограничения и ясна представа как ще бъдат подбрани материалите за изработка на продукта, както и утвърдени партньорства с производствени бази в Китай, България и Италия. Тази схема съкращава разходите и времето за разработка и производство. Редуцираната комуникация скъсява процесите по реализацията на продукта. Според мен след години развитието на продукти ще бъде структурирано по подобен модел заради постоянно покачващите се очаквания на пазара и покачващата се нужда от бърза поява на продукти на пазара.

Разкажи ни за настоящия си проект.

Автоматизацията на всеки бизнес е глобален тренд. В контекста на продажбата на петролни продукти, т.е. бензиностанциите, този тренд е предизвикан от няколко причини. Едната е намаляващият марж на печалба от продажбата на петролни продукти в развитите пазари. Това предизвиква нужда от оптимизиране на процесите на управление на бензиностанцията като цяло, за да се постигне оптимизиране на оперативните и инвестиционните разходи. За тази цел са разработени множество системи за оптимизация и мониторинг на процесите, които се състоят от софтуерни и хардуерни компоненти. Една от тези системи е нашият терминал за самообслужване - Maser Mac 4.0.

Типично тези терминали се състоят от „функционална глава“, т.е. горна част, в която е разположена електрониката и устройства (дисплеи, принтери, картови четци, пин-пад, бутони и т.н.), и подсилен пиедестал, който най-често съдържа аксептор/валидатор за банкноти и представлява сейф за банкнотите. Това означава, че тази система може да управлява всички критични процеси на бензиностанцията – да комуникира с бензиновите колонки и системите за следене на подземните резервоари с продукти, да управлява цените, обявени на тотема на бензиностанцията, да записва цялата изискуема от закона информация за всяка трансакция по продажба на петролен продукт и заплащането, да изпраща тази информация подсигурено до държавни фискални системи, данъчни системи, банкови системи и централизираната ERP система на мрежата. Може също да приема и валидира плащания с банкноти, да приема картови плащания, да приема безконтактни картови плащания; да принтира фискални бонове и данъчни отчети и др. Поради естеството на продажбите на петролни продукти всяка система, която се инсталира на бензиностанция, е предмет на много сериозни законови и сертификационни изисквания.

Използването на терминали за самообслужване решава редица проблеми за собствениците на бензиностанции и клиентите им. В някои региони има ограничен трафик на автомобили, но има нужда от презареждане с гориво. Единственият начин на такова място да има бензиностанция, която има бизнес и финансов смисъл, е тя да бъде напълно автоматизирана и да не изисква ежедневното присъствие на служители. В други случаи поради същите причини или от съображения за сигурност бензиностанцията трябва да бъде в автоматичен режим през нощта. В трети случаи клиентският трафик е толкова интензивен в някои моменти от деня, че за да не се образуват прекалени опашки, наличността на терминали за самообслужване разделя клиентският наплив между касите и терминалите. В четвърти случаи, като в Италия, има закон, който прави инсталирането на терминали за самообслужване на всяка бензиностанция задължително и т.н.

С кого си партнираш за осъществяването на Maser Mac и как избра точно тези партньори?

Проектът е извършен по пoръчка на италианска компания, един от лидерите на пазара за технологични решения за автоматизация на бензиностанции. Технологията и електрониката в устройството е тяхно производство и нашият нов дизайн я инкорпорира.

Партньорите ми са хора, с които съм работил преди и имаме изградено професионално и лично доверие. Единият от тях е опитен консултант по стратегическо бизнес развитие, а другият има множество успешни проекти, свързани с разработката на иновативни продукти като предприемач и доста години опит зад гърба си в сектора на продажба на петролни продукти. За изработването на компонентите на устройството използвам компании в Китай и Европа, с които съм създал дългосрочни отношения на професионално доверие, базирани на успешната разработка на множество устройства.

С какво системата ви надминава конкуренцията и защо бихте препоръчали точно нея?

До този момент предлаганите решения и модели на пазара са с фокус върху основните функции на терминала за самообслужване, цитирани по-горе. Важно за собствениците на бензиностанции исторически е било устройствата да бъдат надеждни, здрави и издръжливи и да изпълняват основните си функции за комуникация с другите системи, осъществяващи операциите по продажба на гориво и заплащането му.

Maser Mac 4.0 инкорпорира всички тези характеристики и качества, но предлага повече. Иновативното ни дизайн решение предлага ново поколение физическа, светлинна и когнитивна ергономия. Дизайнът е умерено футуристичен, за да има достатъчна степен на разпознаваемост и да бъде възприето функционално и безпроблемно от потребителите. Иновативното светлинно решение реализира еволюция в корпоративната идентичност и дава началото на нова унифицирана дизайн линия в продуктите на компанията, която комбинира естетика и впечатляваща функционалност.

За да се намали инвестиционната тежест върху клиентите, са взети предвид размерите и конструкцията на повечето терминални устройства на пазара и конструктивният дизайн на функционалната „глава“ на нашето устройство е универсален. Това на практика означава, че когато иска да обнови и модернизира своята бензиностанция, клиентът може да не подменя пиедестала на настоящите си терминали, т.е. няма нужда да разрушава основата и демонтира нищо. Така се спестяват и разходи за разрешителни за сертификация на обекта. Накратко нашето решение е подготвено да замени „функционалната глава“ бързо, лесно, с минимални усиля и инвестиции. Постига се максимален ефект с минимална инвестиция.

В допълнение на дизайн решението ни създаденото от нас устройство има и уникална софтуерна архитектура, която го прави напълно автономно от останалите системи за управление на бензиностанцията (това е безценно в случаите, когато основната софтуерна система спре да функционира), както и вграден универсален конвертор на комуникационни протоколи, който му позволява да се интегрира безпроблемно с всички марки и модели бензинови колонки и други основни устройства. 

Имате ли вече инвеститори?

В проекта инвестират и нашата компания, и италианските ни партньори, за които създадохме устройството. Партньорството между компаниите ни цели да подготвим условията и впоследствие да превърнем тази компания от локален и в международен лидер.

Защо са нужни подобни системи и с какво ще допринесат за по-добре оптимизиран свят?

Една от основните функции на тези системи е да предпазва от човешки грешки, които водят както до опасни за живота ситуации, така и до смесване/изтичане на горива и други екологични проблеми. Устройството ни е екипирано с безконтактна технология за разплащания и скоро клиентите на бензиностанцията ще могат да зареждат с гориво и да плащат, без дори да вадят портфейла си или да излизат от автомобила. Списъкът е дълъг…

Къде ще бъдат инсталирани системите?

Европа, Азия, Африка, Средния изток… навсякъде.

Има ли до момента някакви отличия, с които се гордеете? Как планирате да промотирате и представите на света системата си?

Първият ми разработен продукт бе показан на CES, Лас Вегас 2014, и бе избран за финалист Best Of CES от Digital Trends. Както и грабна вниманието на популярни медии в Съединените американски щати. Изложби в "Музей MAD", Стратфорд, Великобритания 2012, Арт панаир Кинетика, Лондон, Великобритания 2012, Трансформ, Солун, Гърция 2012, CES 2016, Лас Вегас, иновативен промишлен дизайн на TAO Variobics Chair. Изобретател съм на американски световен патент за дизайн на това устройство.

Системата за бензиностанции бе показана за първи път най-голямото специлизирано изложение Unity Expo 2018, Щутгарт, Германия. През октомври предстои промотирането ѝ на изложението OIL&nonoil 2018 във Верона, Италия. Подготвяме и нашата кандидатура за Red Dot Award 2019.

Как виждате проекта след 10 години?

Ускоряващият се тренд на динамика в развитието на съвременните технологии прави трудно да се предвиди еволюцията на този проект след десетилетие. Индустрията, за която е създаден проектът, е била доста ригидна към промяна последните 50 години. С развитието на новите технологии в автомобилостроенето и електронните разплащания моделът на опериране на една бензиностанция все по-динамично ще се променя.

Скоро ще отпаднат разплащанията в брой. Вследствие на това ще се премахне нуждата от сейф за обезопасяването на парите в брой, а като следствие от това ще отпадне нуждата устройствата за самообслужване да изглеждат като „неразрушими кули“ и да вдъхват доверие на собствениците на бензиностанции. Нашето устройство вече се подготвя за приемане на плащания с криптовалути.

Електрическите автомобили и двигателите, използващи водородни клетки, вече навлизат на пазара. Това също ще доведе до технологични промени в бензиностанциите.

На фона на всички тези ускоряващи се трендове най-вероятно еволюцията на нашия проект ще е свързана с минимизиране на индустриалния му дизайн и оптимизиране на електрониката и системите за дигитална сигурност и комуникация. След 10 години нищо чудно да изглежда като мобилен телефон и да е интегрирано в корпуса на автоматизирана колонка за зареждане с водородно гориво или електричество.

На кого в процеса на работа бихте искали да благодарите?

Бих искал да благодаря за подкрепата на всички партньори и приятели, също бих искал да благодаря на хората, които са ме провокирали или критикували. Както и на тези, от които съм научил много, а също така и на тези, които са ми показали как не се правят нещата с личния си пример.