Всеки родител прави всичко възможно да защити детето си в материалния свят. Важи ли това обаче и за виртуалния? Според изследване на Националния център за безопасен интернет и Държавна агенция за закрила на детето от 2016 година днес децата започват да сърфират в интернет на средна възраст 7 години – с 3 години по-рано, отколкото през 2010. Отново това изследване сочи, че една трета от българските деца са общували онлайн с човек, който не са срещали на живо. Но най-притеснително е, че около една пета от тях са се срещали с човек, с който са се запознали в интернет. Тенденцията, разбира се, е доста популярна най-вече сред тийнейджърите и децата над 15-годишна възраст, което не означава, че не може да се случи и с по-малки.

Съвсем друг въпрос е онлайн тормозът – според същото проучване около 30% от децата са били обидени или засегнати през последната година от свой връстник – от агенцията съобщават, че това е с 10% повече отколкото през 2010 година. Открита е тенденция самите жертви на тормоз да се превръщат в извършители – 15% от децата, които са били нападани вербално онлайн, признават, че те са вършили същото.
Изследването сочи и за притеснителни дефицити в критичното мислене и преценката на българските деца за истинността на информацията, която получават онлайн. В дигиталната епоха това може да се окаже наистина тревожно, дори много опасно. Още повече, че около 43% от децата се чувстват по-компетентни в интернет от родителите си. Това може да се окаже застрашаващо, тъй като самите родители попиват това усещане и стават прекалено либерални с това, което разрешават. Повече от половината запитани в проучването деца признават, че рядко споделят с родителите си, когато нещо ги притесни в интернет. Безопасността на децата и защитата им онлайн изглежда нещо, на което се гледа с прекалено голяма лекота. Въпреки това, пак според изследването, „около 42% от българските деца казват, че интернет безопасността не е застъпена достатъчно в часовете по информационни технологии и само 22.5% от родителите са получили информация за интернет безопасност от училище“.

Детската безопасност онлайн се оказва наистина гореща тема за нашите ширини и именно с нея се заема една българска компания – Bulbera, – която разработи първото българско приложение за защита на деца онлайн на име Protect Your Kid. Приложението току-що беше номинирано и в световните награди WSA Awards (World Summit Awards), промотиращи локални, дигитални проекти със социално-полезна насоченост. Ето за какво си говорихме с Деян Благоев, един от ключовите хора, разработили приложението.

Разкажи ни за себе си и за Protect Your Kid.

Казвам се Деян Благоев, баща на две деца, женен. Имам международно образование и съм мениджър в българската софтуерна компания Bulbera. Работил съм за една от най-големите банки в света. Предпочетох да остана да живея и да работя в България, за да мога да подпомогна промяната на страната. С радост наблюдавам как все повече младежи се връщат и дават нов тласък на бизнеса, идеите и мирогледа на българите.
Bulbera осъществява IT проекти за някои от най-известните компании в Европа и Америка. Имаме и няколко собствени продукти.  Protect Your Kid е нашият социален проект и кауза. Искаме да помогнем на повече родители да обръщат внимание на децата си и да ги научат как да използват новите технологии правилно. И затова сме го пуснали на български език напълно безплатно в България. Без скрити такси. Без скрити условия.

Как възникна идеята за приложението?

Хм… труден въпрос. В екипа на Bulbera повечето колеги сме родители с малки деца. И в един момент се оказа, че се сблъскваме с еднакви проблеми – как да ограничим неподходящото съдържание в интернет, как да не се разправяме всеки път с детето, като му вземем таблета, и как то да се научи да си измерва времето на устройството. И от дума на дума решихме, че ще ни е най-лесно да направим едно приложение, което да отговаря на изискванията на всеки от нас.

Каква е историята по създаването на приложението? 

Protect Your Kid се роди от нуждата ни като родители. И видяхме, че и други родители имат същите притеснения и нужди. Затова добавихме още няколко функции. Сложихме и възможност за GPS проследяване. Отне ни около 2 години да го създадем и да го тестваме качествено. Постарахме се да изчистим бъговете и да е максимално опростено - все пак не искахме да пускаме дефектен продукт и да се оправдаваме, че е такъв, понеже е безплатен. Затова през последните 12 месеца се отдадохме на активно тестване.
Докато подготвяхме Protect Your Kid, се сблъскахме с една тревожна статистика – повече от 90% от родителите, които купуват таблет или телефон на детето си, не се интересуват какво прави то онлайн и как използва апарата си. Освен това родителите купуват устройството, за да може детето да си играе, докато мама и татко гледат телевизия или се ровят във Facebook. Тъжно, но факт… Това ни накара да ускорим подготовката на Protect Your Kid, за да се справим с този проблем и да се опитаме да променим статистиката.  Приложението е насочено към абсолютно всеки родител, който е купил Android телефон или таблет на детето си. Protect Your Kid е подходящ за деца от 3 - 5 г. до 10 - 11 г.

С какви трудности се сблъскахте при пускането на приложението?

Трудности винаги има, но те ни помагат да намерим интересни решения. Все пак основна трудност е голямото многообразие от апарати на пазара. Всеки един производител вмъква свои версии на софтуерите и видоизменя Аndroid.
Друга голяма трудност е да обясним на родителите, че технологиите не са лоши, а просто трябва да научат децата си да работят правилно с тях. Това е бавен и сложен процес.

Имаш ли личен опит с приложението като родител?

Моите деца, както и тези на екипа на Bulbera са главните тестери на приложението. От дълго време съм го инсталирал на телефона на сина ми и така мога да следя какво се случва. Благодарение на това съм запознат с процеса и знам с какво се сблъскват потребителите.

Как точно работи Protect Your Kid?

Отивате на сайта на приложението. Оттам го изтегляте (може и през Google Play) на устройството на детето си. След това е необходимо да си създадете потребител. Трябва да се мине за няколко минути през процеса на настройване на апарата и програмата. Тук имате доста избор – можете да определите колко време на ден детето да си играе на игри; или пък кои интернет страници да посещава. Или пък да му спрете всички функции и да може само да се обажда от телефона. Вие си решавате. Все пак ние препоръчваме първо да си поговорите с детето. Необходимо е то да разбере, че това не е шпионски софтуер за наказание. Това е приложение, чиято цел е да го научи да си разпределя времето и да го предпази от вредни влияния онлайн. Освен това му помага да предпази очите си.
След като сте направили настройките – нямате други ангажименти. Приложението само ще следи дали детето спазва лимитите за време и чистота на онлайн съдържанието.
Ако желаете, можете да се свържете през родителския портал и да проследите чрез GPS къде се намира детето ви. Освен това можете да видите и по какъв начин използва устройството си.

Как Protect Your Kid променя света, в който живеем?

Дава на родителите средство, което да им помогне с онлайн чистотата. Също така помага на детето да се научи да цени времето си и да предпази очите си.

Какви отзиви има дотук за приложението?

Родителите се радват, че има такова приложение. Но само част от тях реално си правят труда да го изтеглят. Все още мързелът взима превес. Но въпреки всичко над 20 хил. човека са го изтеглили и го ползват. За мен това е доста добра цифра. Ясно съзнавам, че първо трябва да превъзпитаме родителите, преди да разберат реалната полза от такъв софтуер. На думи хората искат да защитят децата си, но не предприемат действия. И това къса веригата.

Защо бихте препоръчали приложението на родителите в България?

Технологиите са навсякъде. И ще стават още по-важни в живота ни. Ако не обучим децата да ги използват правилно, какво ще последва, когато пораснат? За мен и за екипа на Bulbera това е жизненоважна мисия. След 5 - 10 години тези родители ще имат сериозни проблеми със своите наследници, но тогава ще е късно. Не мога, а и не искам да накарам никой да използва приложението насила, но то е един от инструментите, които помагат на съвременните родители и на техните деца, децата от поколението Z, да намерят общ език и интереси. Ще се радвам, ако повече възрастни решат да обърнат внимание на синовете и дъщерите си. 

Смятате ли, че създаването на Protect Your Kid ще предизвика по-сериозен разговор за онлайн опасностите за децата и родителския контрол над техните интернет занимания?

То вече започна да предизвиква. Каниха ме да говоря на няколко събития, посветени на онлайн безопасността. Отделно и медиите помагат на каузата, като говорят за проблема и за приложението. Искрено се надявам покрай началото на учебната година да се заговори отново за безопасността и родителите да чуят какво им се казва. Факт е, че процесът ще е бавен, но поне вървим напред, а това е много хубаво.

Как бихте искали да се развие приложението в бъдеще?

Имаме много идеи, но засега изчакваме. Все пак е важно да чуем какво ще кажат потребителите. Освен за различни функции те ще ни дадат насока и за цялостната необходимост от приложението в България.

Кои са хората, без които Protect Your Kid нямаше да се случи?

Ха-ха-ха, много са и няма да ми стигне мястото да благодаря на всички! Но все пак: най-много помогна екипа, който измисли и написа приложението – Женя, Боби и Стефан. И специално искам да благодаря на Меджит, който изкара доста безсънни нощи, докато подготви всичко. Освен това искам да благодаря и на родителите, които се интересуват от дигиталните си деца и ги учат как да използват технологиите правилно. И не на последно място искам да благодаря на три организации, които всеки ден образоват родителите и ни приеха с отворени обятия – DigitalKidZ, Център за приобщаващо образование и Националният център за безопасен интернет.