Децата аутисти живеят в тих свят – толкова тих, че понякога стъпките им остават нечути, когато вниманието на възрастните за малко се отклони от тях. Невъзможността за комуникация с дете, което има аутизъм, често води до фатални инциденти. По информация, изнесена през април тази година от Клиниката по детска психиатрия „Св. Никола“, в България годишно се откриват по 300 нови случая на деца с аутизъм. Най-голямата нужда на семействата им е свързана с опазването на малките дори от разстояние. Тази нужда предизвиква създаването на CAPPLO, проекта на Драгослав Радойчич и неговата компания, който обещава да повиши безопасността на децата с това заболяване – и да избави родителите им от живот в непрекъснат страх. За Драгослав каузата е и лична: синът му Дейвид е аутист. Разговаряхме относно пътя на предприемачеството, трудностите в създаването на толкова специфичен продукт, личните страхове и липсата на увереност, които трябва да се преодоляват – защото са най-голямото препятствие за всяка страхотна идея. Ето какво сподели той с HiComm за устройството, което вероятно ще промени света на децата аутисти и техните родители.

Разкажи ни за себе си.

Казвам се Драгослав Радойчич, роден съм в Ужице, Сърбия. От 1997 работя и живея в Ниш. По образование съм електроинженер и разработчик на софтуер, но така и не се дипломирах. През последните 18 години работя в сферата на електрониката, вграденото програмиране и разработката на софтуер. През 2007 основах първата си компания, EUROgenyx, а в момента основното ми занимание е CAPPLO, стремежът ми да го направя надеждно в ролята му на медицинско устройство и да го изведа на пазара възможно най-скоро.

CAPPLO е нещо, което е наистина иновативно и няма аналог до момента в света. Устройството е много специално най-вече за децата с аутисти и техните семейства. Каква е историята зад проекта и кое ви вдъхнови за началото?

Както обикновено става в живота, силата и вдъхновението зад CAPPLO се роди от смесица от искрен страх за собствения ми син и неговата безопасност и моменти на ужас, когато разбирах за наистина неприятни истории с деца аутисти. Една от тях беше за Авонт Окуендо, момче на 10 години, което загуби живота си през октомври 2014 в Ню Йорк. Това беше мигът, в който нещо в мен заработи. За съжаление след това имаше още много подобни случки: Огнен от Подоготица, Черна гора, през 2016; Константин от Босна и Херцеговина и много други. Почти всички от тези истории имат лош край.

С жена ми започнахме да разговаряме в тази насока – двамата споделяхме един и същи страх.

Споделих личната си история с хората в първата ми компания, основана в Сърбия, EUROgenyx, и заедно започнахме да правим първоначалното проучване в насока потенциално решение за деца аутисти. През 2014, годината, когато разбрах за първия инцидент, започна всичко. До края на 2014 се бяхме срещнали с прекрасни хора от инвеститорската компания Eleven и много скоро след това, през април 2015 година, започна нашият път с основаването на EuroPATC тук, в България.

Разкажи ни какво означава този проект за теб лично и как се развива и подобрява в момента?

Много скоро след като стартирахме, проектът се превърна буквално в моя лична мисия. В момента и аз, и екипът ми сме абсолютно отдадени на CAPPLO. Аз съм „в обувките“ на всеки родител, който има дете с аутизъм. Разбирам много добре техния страх. И аз, и жена ми живеем с този страх всеки ден от 2009 година насам. Аз съм силно активен в областта на аутизма, уча нещо ново за него всеки ден относно детското поведение, относно тяхното взаимодействие с други хора, със заобикалящия ги свят, начина, по който играят, и нуждите им.

В нашия екип има лекари, експерти по аутизъм, които са посветили кариерата си на това.

И когато разполагаш със солидна база знания – не само собствената ти, но на екипа като цяло, – това дава сила да постигнеш и конкретната цел. Точно на това залагаме в разработката си. CAPPLO е двугодишен проект, което означава, че е почти завършен. С многобройни опити успяхме да създадем първа и втора тестова версия. В момента CAPPLO 2.1 e в процес на сглобяване и е готов да влезе във финалната си фаза за сертифициране. И до края на септември тази година CAPPLO ще е сертифициран като медицинско устройство, първо по рода си в света.

Устройството се прикрепя към специално разработена дрешка и се позиционира откъм гърба, отвътре, така че да не пречи на детето

Всички сме чели трагични истории на деца с аутизъм, които се губят и са неспособни да потърсят помощ. Помним и случая със 7-годишния Веселин през 2010 година, чието тяло бе открито месец по-късно в реката. Capplo ли е отговорът, за да спрат подобни ужасяващи инциденти?

Както казах, една от тези истории се превърна в мой личен тласък да стартирам всичко по проекта. За съжаление историята на Веселин Игнатов е една от многото изключително трагични истории.

Вдъхновение за мен и моя екип е дълбоката вяра, че скоро CAPPLO ще може да промени начина, по който живеят децата с аутизъм.

Че ще може да ги защити, да им даде безопасност и да подари на семействата им възможност да живеят по-добър и по-щастлив живот.

Как точно работи CAPPLO? Необходимо ли е специално обучение, за да се използва?

CAPPLO е много сложно устройство. Това е устройство за носене (wearable), което комбинира много различни модули така, че да работи надеждно.

Разполага с много чувствително GPS устройство за поставяне извън дома.

Има GSM модул за непрекъсната комуникация в реално време с IoT облачна платформа. Има и много различни сензори (инфраред телесен термометър, сензор за измерване на външната температура и влага, детектор за вода, 3D сензор за движение и др.). Това, в комбинация с изкуствения интелект на нашата облачна платформа CAPPLO SPACE помага на устройството да се учи и да предвижда някои опасни ситуации. Използването на CAPPLO не изисква специален вид обучение, но на нашия уебсайт ще предоставим специално онлайн ръководство за това, как да настроите устройството за определени неща – да създадете зона на безопасност, да нагласите предупредителни уведомления и аларми и др.

На какъв етап е разработката в момента и кога ще бъде налична за всеки, който се нуждае от нея?

 В момента EuroPATC и CAPPLO са по средата на процеса на сертифициране. CAPPLO ще бъде сертифицирано като устройство с медицинско предназначение и това е много важно, защото ще ни даде възможност да предоставим по-добра услуга на нуждаещите се семейства. Както казах, ще приключим процеса по сертифициране до края на септември. Планът е CAPPLO да бъде налично за широк кръг потребители до края на годината.

Част от екипа

CAPPLO беше тествано в България – какви отзиви получихте от семействата, които го използваха?

Започнахме процеса на тестване, наречен TRIAL, в България през юни 2016. До този момент сме получили много ценна и важна информация. Досега разполагаме с над 7 милиона пункта данни! Това ни помага да направим платформата по-добра и лесна за потребителско ползване, а и много по-надеждна. Това, което научихме от TRIAL, беше, че стартирахме прекалено рано. Платформата на CAPPLO беше много млада и нямаше толкова функции. Беше и само на английски, което затрудняваше родителите при ползването. Така междувременно подменихме и подобрихме почти всички части на платформата. Версия 2.1 на CAPPLO (финалната) е почти готова. Планът е да заменим всички стари устройства с новата им версия – безплатно – и да осигурим напълно функционално обслужване и устройства за всички 30 семейства в България. Трудно намирам думи да изразя колко сме благодарни за доверието в нас! Благодарни сме и на Vivacom и фондация I Can Too, които ни помогнаха много.

С какви трудности се сблъсквахте по пътя на създаването на устройството, какво трябваше да преодолеете?

 (Смее се.) Не съм сигурен, че трябва да споделям това. Не искам да изплаша младите предприемачи. Шегата настрани, наистина имаше много трудни ситуации, много препятствия, много предизвикателства, но през цялото време човек трябва да остава фокусиран върху единственото нещо, което да определя действията му – фокус върху мисията и визията му! Това е, което трябва да ви води напред.

В света на стартъпите е така: бориш се непрекъснато.

Бориш се за финансиране, бориш се за потребители, бориш се за пазар и през цялото време всъщност се бориш за време. Но без тази борба бихме загубили посоката си и всичките ни победи биха били невидими и безсмислени. Не трябва да решаваме дали да се впуснем в нещо, отчитайки само трудностите, които ни заплашват, а по-скоро трябва да вземем това решение, мислейки за голямата победа, която бихме могли да постигнем.

Каква е вашата мечта за CAPPLO , а и в личен план в момента?

И преди са ми задавали този въпрос. Личната ми мечта като родител на дете с аутизъм е да видя деня, в който в света вече няма деца с аутизъм и устройства като нашето няма да са необходими. За съжаление това е много малко вероятно, поне в близко бъдеще. Затова една по-реалистична мечта би била да направим CAPPLO толкова добро, че то да дава спокойствие на всяко семейство, в което има дете с аутизъм, и да им осигури по-щастлив живот, защитен от пипалата на страха.

Има ли някой, на когото искате да благодарите?

Списъкът е наистина дълъг. В България срещнах наистина прекрасни хора, които ни подкрепят много. Ако трябва да го скъся обаче, най-отгоре бих поставил двама души. Първият е моята колега и бизнес консултант по развитието в EuroPATC Севдалина Василева. Тя се присъедини към екипа от самото начало и влага всички усилия да направи нашата история успешна. Другият е Надежда Данабашева, майка на дете с аутизъм, която взе участие в тестовете.

Надежда ни даде много ценна обратна връзка и ни помогна много с процеса.

Трябва да спомена и хората от фондация I CAN TOO, хората от Eleven, хората от Vivacom, хора от Unicredit Bulbank – всички от тях направиха и продължават да правят много, за да ни помогнат с CAPPLO. Накрая, но не на последно място бях много приятно изненадан от медиите в България. Беше много важно за нас медиите да се включат активно. Не само спрямо CAPPLO, но като цяло в процеса по повишаване на осведомеността за аутизма.

Какво бихте посъветвали младите предприемачи, които работят по подобни проекти с надеждата да променят света към по-добро?

Искреният ми съвет към тях е да тестват идеите си, без да се колебаят! Да избягват да правят заключения за бъдещето на идеите си, без да са ги тествали. Да измерват. Да оценяват. Да учат как да пристъпват отвъд собствените си граници и да разглеждат идеята си от различен, непредубеден ъгъл. Ако се провали – супер! Така ще се случи точно навреме и ще научат нещо от този провал. А когато успее – няма по-голямо удовлетворение от това да осъществиш мечтата си. Много често личните страхове и липса на увереност са най-голямото препятствие пред ярките умове на предприемачите.