Клиниката Medical Dent има богата история на лидер в стоматологичния сектор. Съвсем скоро тя ще навърши 15 години, време, през което върви стремително само нагоре. Причините за този успех? Много са, разбира се. Но най-важните от тях са стремежът за непрекъснати иновации, съвършенство в ежедневната работа с пациентите и новаторската визия за развитие.

Най-важното в една клиника? Хората и новите технологии

Стартът на успешната история на Medical Dent е даден през вече далечната 2005 година, като първоначално клиниката се състои от само два кабинета. Следвайки идеите за иновативност и въвеждане на нови технологии, в клиниката са поставени едни от първите импланти в България и е въведена пиезохирургията като съвременна, нискоинвазивна стоматологична услуга. Само за 2 години успехът на клиниката е мащабен – тя се превръща в един от най-големите дентални центрове у нас. Увеличени са не само физическите и размери, но и броят съвременни процедури и технологични системи, които навлизат бързо в практиката – Invisalign (невидими ортодонтски шини), CEREC (изработка на керамични фасети само с 1 посещение) и първият апарат за озониране на зъбите с цел превенция на ранен кариес.

След този светкавичен възход следват още по-сериозни стъпки – сертификация по стандартите ISO 9001:2001, първата операция на живо в рамките на изложението “Булмедика” и поредното разширение с няколко нови кабинета. Реорганизацията в работата на клиниката я превръща в единствената клиника по западен образец у нас. За разлика от познатите през годините в България зъболекари – „специалисти по всичко“, философията на Medical Dent върви в друга посока – тясноспециализирани кабинети и модел на комплексно лечение, преминаващо последователно през всички кабинети и екипи, от които пациентът има нужда. Акцентът върху тесния професионализъм е много важен, защото позволява на лекарите едновременно да стават все по-добри в областта, в която са избрали да работят, както и за пациентите – получаващи максимално добра услуга от най-добрите специалисти в България.

Дигиталният етаж

През последните две години растежът и развитието на клиниката не спират. През 2017-а е създадена собствена клинична лаборатория, както и т.нар. Дигитален етаж – мястото, където световните топ технологии срещат медицината и помагат на екипа от специалисти значително да ускоряват много от процедурите, както и да ги извършват все по-добре. Това е специално отделение, обзаведено с най-новото високотехнологично дентално оборудване, използвано в елитни световни клиники. Благодарение на съвременната техника стават възможни буквално „магически“ процедури, като изграждането на нова коронка само за 10 минути и вземането на отпечатък на зъбите с 3D скенер вместо старомодния силикон. А след като триизмерното изображение е вече моделирано, машините от Дигиталния етаж позволяват изработването на модела за броени минути! По този начин процесът за отстраняване на дентален проблем, който преди е отнемал няколко дни, дори седмици, сега може да бъде приключен в рамките на 1 записан час при стоматолога!

Денталната клиника на бъдещето се намира в София

Ясните правила и утвърденият стандарт за работа са ключов елемент за всяка съвременна клиника – редът, качеството на обслужване и отношението към пациентите са онова, често почти невидимо нещо, което ги прави лоялни и доволни. А малките невидими комплименти, като създаване на графици за посещения спрямо личното свободно време, напомнянията чрез имейл и SMS за наближаващ час или за годишен профилактичен преглед създават не само удобство и комфорт, но и градят доверие.

Клиниката разполага и с модерно фотостудио, в което нейните специалисти могат да правят снимки във всеки етап от лечението, за да вземат нужните правилни решения. Освен това лекарите използват видеозаписи на интервютата с пациентите си, за да могат след това да планират по-точно всеки един елемент от нужната процедура.

Изключително интересна и полезна технология е 3D скенерът. Той позволява сканиране на зъбите и устната кухина така, че да се получи триизмерен модел, който да видите веднага на екрана на компютър. Процедурата лежи в основата на т.нар. Smile Design – иновативен стоматологичен метод, с който може да се пробва моделът на всяка нова усмивка така, че тя да бъде най-желаната и уникалната. След съгласуването с пациента и неговото одобрение се пристъпва към различните процедури и корекции – например композитен бондинг (използване на фотополимер за запълване на неравности или счупени зъби, разстояния между зъбите и др.) или изработката на керамични фасети. Последните имат голяма дълготрайност, не променят цвета си, не стареят и изглеждат по същия начин и след 50 години. За постигане на перфектната усмивка при Smile Design се използват още традиционното избелване на зъбите, възстановяване на венците и евентуалното поставяне на зъбни импланти и мостове.

Още една изключително интересна процедура, станала възможна благодарение на добрите специалисти в клиниката, както и на технологиите в нея, е автотрансплантацията. Както самото име говори, това е метод, благодарение на който на пациента се присажда собствен зъб, взет от по-вътрешна позиция (например мъдрец) и се присажда, за да се попълни липсващ в зъбната редица. Това става възможно на място в клиниката, като първо се прави 3D снимка на зъба донор, преценява се дали пасва като размери за новата си позиция, след което се изважда и имплантира на новото място. След известен период за лечение и привикване преместеният донор става стабилен и пациентът се радва на здрав зъб дълги години.

Medical Dent днес

Когато си толкова успешен в технологиите, разполагаш с над 13 000 доволни пациенти и с едни от най-добрите тяснопрофилирани дентални специалисти в България, какво друго ти остава? Да се фокусираш върху инвестициите в човешки план. Днес това е основният фокус в клиниката – нелеката задача да сплотиш екипа от професионалисти така, че всеки да се чувства в „свои води“. Да има възможността за страхотна професионална реализация, нови постижения, възможност за досег с най-новите технологии. И в крайна сметка да успееш да направиш живота на своите пациенти много по-приятен и лек, а техните усмивки – уникални и неповторими.

Това всъщност е и големият успех на специалистите от Medical Dent: доверието на хората, поверили здравето и самочувствието си в техни ръце.

Текст: Стоян Тошев, сп. HiComm брой 214 (зима) 

Виж още: Нова година като на кино – София става Ню Йорк

Тагове: