"Излязъл е новият роман на Стивън Кинг, но просто не виждам кога ще го прочета. Нямам никакво време!“ Колко пъти сте чували нещо подобно? Или дори сте го изричали?

Безспорен факт е, че днес в забързаното ни ежедневие все по-малко хора имат възможност да седнат на някое тихо и спокойно място и да се насладят на любимия си автор, да прочетат книга за самоусъвършенстване или научнопопулярен текст, от който да научат нещо ново.

За щастие технологиите се развиват заедно с многобройните ни ангажименти и вече предлагат едно страхотно решение на този проблем – аудиокнигите. А услугите на компании като Storytel правят използването им достъпно, просто и лесно като детска игра. Не ви звучи достатъчно убедително? Ето ви три важни причини защо аудиокнигите днес се радват на толкова голяма и непрекъснато растяща популярност.

 

Причина едно: изгодни са!

Ако отворите каталога на услуга като Storytel, вероятно ще останете изненадани какво разнообразие от български (повече от 400) и чуждестранни (над 50 000) заглавия ще откриете там. Срещу минимална месечна такса получавате достъп до меко казано, впечатляваща библиотека, която можете да слушате винаги и по всяко време директно през мобилния си телефон или таблет.

Принципът, на който се базира услугата, е идентичен с този на популярни стрийминг алтернативи като Spotify или Netflix и също както при тях не е нужно да сте постоянно онлайн, за да имате достъп до любимите си книги – можете да ги свалите и да ги слушате офлайн, когато нямате достъп до интернет. Излишно е да уточняваме, че ако решите да закупите подобно количество книги, независимо от формата, това ще ви струва значително повече от 9.99 лева месечно.

Всички книги в услугата са професионално озвучени – някои от тях дори от оригиналните им автори.

Storytel даже предлагат уникално авторско съдържание, достъпно само през тяхната платформа, като съвсем скоро смятат да предложат цял нов аудиосериал на български! Ако желаете да споделите акаунта си с вашето дете, можете да го настроите така, че то да има достъп само до определени видове литература и да го изолира от книги с неподходящо за възрастта му съдържание.

 

Причина две: полезни са

Аудиокнигите са отлична алтернатива на класическите четива и от чисто здравословна гледна точка. Те не натоварват очите ви и позволяват дори на хора с отслабнало или нарушено зрение да се насладят на хубава книга.

Редица сериозни научни изследвания доказват по категоричен начин, че аудиокнигите осигуряват по-добър комфорт за възприемане на големи обеми от информация. Слушането на един озвучен текст ангажира в значително по-малка степен, отколкото класическото му консумиране в печатен вид. Това един вид ви „развързва“ ръцете – можете да слушате любимата си книга или дори сериозна лекция, докато вършите нещо друго – домакинствате, шофирате или просто докато си почивате със затворени очи.

 

Причина три: ефикасни са

Безспорен научен факт е, че 85% от знанието, което всеки от нас придобива през живота си, идва от слухова информация.

Изследователите дори установяват, че аудиочетенето повишава мотивацията на учащите с до 67%.

Поради тази причина не е чудно, че аудиокнигите доказано повишават точността на четене с до 52%, разширяват речниковия запас, повишават с до 76% нивото на възприятие - особено при по-младите читатели, на които помагат по-лесно и бързо да усвояват учебния материал. Така че следващия път, когато искате да сте сигурни, че палавият ви четвъртокласник ще прочете целия списък с книги за лятото, спомнете си, че е по-лесно (и ефикасно) да ги заредите на смартфона му през апликацията на Storytel.

Виж още: Кой Android владее Android пазара?