Може би проблемът е в мен. Може би всички останали използват технологията около тях без никакви пречки и всички нови джаджи работят в 100% от случаите за всеки, но не и за мен. Ако е така, поздравления! Но все пак ме изслушайте, мисля, че ще ви е интересно.

Честно казано, за мен изразът "последна дума на техниката" не е съвсем истински. Смятам, че ние, хората, просто сами сме програмирани да вярваме, че всичката нова техника наистина функционира и в резултат всичко - от бизнеса и политиката до рекламата и спорта - може да бъде програмирано и управлявано от екраните на нашите компютри, телефони, таблети и интернет. Казват ни, че всичко просто работи.

Освен когато това не е така

Вчера технически проблем доведе до сриването на мрежата на наш оператор за мобилен интернет в национален мащаб. Огромен брой потребители се оказаха засегнати; за повечето от тях вероятно не е било фатално да останат офлайн за известно време, но със сигурност е имало и такива, които са пострадали заради пропуснат важен имейл или нещо друго. Всъщност в такива ситуации изпадаме ежедневно, но когато се случват на по-малък кръг хора или на отделни потребители, някак сме склонни да не се замисляме толкова. Например някой в офиса изпрати имейл с толкова голям закачен файл, че цялата имейл система блокира. Възможно е дори собствената ви умна пералня да се обърне срещу вас. Може би Xbox Live и PlayStation Network за пореден път са извън строя и не може да поиграете онлайн любимата си игра. Или пък получавате толкова много спам, че дори нормални писма не минават през филтъра и после приятелите ви се сърдят защо не им отговаряте.

А, да, понякога и скъпият ви лъскав телефон проявява експлозивен характер.

Не ме разбирайте погрешно - аз използвам същата тази технология. Пиша мейли, пращам SMS съобщения, играя видеоигри и ползвам приложения и социални мрежи като тийнейджър, но също така страдам и от усещане, което не съществуваше, когато действително бях тийнейджър. Това е нетърпението, което преминава в раздразнение, което на свой ред се превръща в гняв, когато нямам незабавен достъп до информация - защото точно това ни обещават отвсякъде. Казват ни, че всяка нова търсачка, всяка нова социална мрежа, всяка нова програма, всеки нов смартфон са невероятни и те са новият стандарт, който всеки трябва да използва, ако иска да е ъпдейтнат, свързан, социален, мобилен, онлайн, в час и... мисля, че ме разбрахте.

Това всъщност не е така. Те не са този стандарт

Човечеството отиде до Луната с примитивни по сегашните стандарти изчисления. Тогава нямаше умни домакински уреди и GPS навигация. Един гладен инженер дори не можеше да изтегли пари от банкомат, за да си купи сандвич. Компютърът на "Аполо 11" бе с памет, колкото на един джобен калкулатор.

Технологиите ни донесоха невероятни подобрения в ежедневието, правейки по-лесни стотици неща - от това да звъннеш на приятел до това да запишеш любимия си тв сериал. С цифровизацията на техниката започнахме да съхраняваме документите на компютри, освобождавайки шкафовете и бюрата. Но защо тогава дори при цялата тази техника все още пазим някои важни документи като паспорти, сертификати, нотариални актове и др. на хартия? Причината е ясна: новата технология, колкото и да е чудесна, може да бъде и ненадеждна. Дори една невинна селфи снимка се оказва широко отворена врата към личните ви данни.

Добрата джаджа в нужда се познава

Нещата не са по-надеждни и когато става въпрос за далеч по-важно приложение на технологията - например при природни бедствия и спасителни операции. Ентусиазмът, породен от появата на джаджи като атрактивни дронове и мощни смартфони, всъщност не е съвсем основателен.

"Прекалено много хора гледат на технологията като на основното решение на всички проблеми след някакво бедствие. Но след един порой, наводнение или цунами пътищата стават непроходими и това затруднява спасителните операции. Нито един смартфон на света не може значително да промени това", коментира Матиас Гаршаген, експерт по риска към Института по сигурност на човека и околната среда на ООН.

Дроновете например може и да са популярна нова техника, но не са в състояние да носят достатъчно тежки пакети, а употребата им подлежи на множество ограничения. И най-мощният смартфон е безполезен, когато няма връзка с оператора или интернет, а при бедствия комуникационната инфраструктура страда доста често.

Станали сме толкова зависими от това да сме винаги онлайн и свързани, във всеки възможен начин, че много хора днес имат две и дори три комуникационни устройства, които проверяват непрекъснато, особено ако те не вибрират или звънят цели 15 минути. А когато внезапно се получи така, че не сме част от информационния поток, се чувстваме объркани, изостанали и ядосани. Още от началото на индустриалната революция човечеството е приело и дори прегърнало идеята, че автоматизацията постепенно измества хората. Машините наистина са по-ефикасни в някои отношения и не си взимат болнични, но те очевидно носят и несъвършеността на своите създатели. Всеки път, когато някоя машина, компютър или система блокира, случилото се обяснява като "оперативна грешка", "бъг", "програмен дефект" или някакъв подобен технически жаргон. Или в превод - "Опа!".

Не казвам, че скоростта и относителната ефективност на модерните технологии не са нещо положително, но ви питам: сигурни ли сте, че наистина са по-добри? Или по-точно - напълно сигурни? Лично аз не мисля. Но може би проблемът отново е в мен.

* Коментарните материали отразяват личното мнение на съответния автор и не задължително това на HiComm.