Явор Колев е директор „ Информационни технологии и киберсигурност“ в „Лев Инс“

Явор Колев е легенда. Най-вероятно го помните като дългогодишен ръководител на отдел „Киберпрестъпления“ в ГДБОП, на който е един от основателите, както и като представител на ДАНС в Държавната комисия по хазарта. Той е почетен офицер на Службата за битка с киберпрестъпленията на Франция, награждаван е с най-високото отличие на Министерство на вътрешните работи – „Почетен знак“ III и II степен, Почетно отличие на Министерство на вътрешните работи за „Доблест и заслуга“ – трета и втора степен; златен орден „Правосъдие, независимост, сигурност“ за заслуги за присъединяването на България към Европейския съюз, има орден за полицейски заслуги на Кралство Испания „Бял кръст“, както и много други отличия. Явор е и първият притежател на наградата на името на Джовани Фалконе – магистрат с изключителни заслуги в битката с мафията. Сами разбирате – нямаше как да направим брой на HiComm, посветен на киберсигурността, без да говорим с Явор Колев, който има над 25-годишен опит в борбата с организираната и високотехнологичната престъпност. Днес Явор се е посветил на работата си като част от управленския екип на застрахователната компания „Лев Инс“ и на един изключително смислен проект с национално значение – „Пази детето в интернет“, за който ще ви разкажем на страниците на това интервю. Приятно четене!

 

Г-н Колев, имате впечатляваща биография и едва ли има човек в България, който да не е чувал за работата ви. Как започна всичко?

Интересувах се от информационни технологии и прилагането им в живота на хората още като студент. След това започнах работа в Техническия съюз на специалистите от земеделието, в който работих по създаването на информационна система, имаща за цел да подпомогне земеделските производители. Това бе още в зората на интернет – началото на 90-те години. След това започнах работа в полицията, където бях ангажиран с противодействие на престъпленията на интелектуалната собственост. Борихме се с пиратските компактдискове. Тогава България бе на второ място по пиратство след Китай. Произвеждахме над 50 милиона пиратски CD-та годишно и те се разпространяваха навсякъде. Създаден бе отделът за интелектуална собственост в ГДБОП и бях привлечен там. Започнахме битката с линиите за производство на пиратски компактдискове, които преустановиха работа тук и се изместиха към Русия, Черна гора и Украйна. Борихме се и с контрабандните канали и ликвидирахме разпространението, което до голяма степен бе част и от естествен процес – пиратството на интелектуална собственост се измести в интернет. Всички помним free сървърите, в които можеше да се открие всичко. В края на 90-те години, когато интернет не бе все още толкова развит, започнахме да получаваме сигнали от Европейския съюз, чийто член се стремяхме да станем. И, разбира се, трябваше да започнем да работим по тях. На мен ми се наложи да бъда първият човек в България, който работи по предотвратяване на зловредни действия в интернет (по това време още няма законодателство, което да декриминализира онлайн престъпления и зловредни действия – бел. ред.). Още тогава в свободните сървъри имаше профили с детска порнография – никой не се занимаваше с това. Това се виждаше от чужбина, където имаше законодателство, а ние все още нямахме такова. Започнах да работя по тези случаи и имахме успех и в тази посока, но по старите текстове за разпространение на порнография, тъй като тогава законодателството ни все още не бе хармонизирано с европейското. През 2001 г. в Будапеща България подписа Конвенция за киберпрестъпленията и през 2002 г. вече трябваше да хармонизираме нашето законодателство и да криминализираме зловредни действия в интернет спрямо нея.

 

Интересни времена са били!

Да, определено. Към 1999 г. започнах да работя в сектора на интелектуалната собственост по линия на киберпрестъпленията. Впоследствие звеното се промени – стана „Компютърни престъпления, интелектуална собственост и хазарт“. Аз го оглавих през 2006 г. и бях началник на звеното докъм 2020 г. Работихме по много знакови киберпрестъпления и свалихме много пиратски платформи и торент тракери, които ограничават правата на авторите. За радост с времето те намалиха своята дейност – появиха се много легални стрийминг услуги, между които Netflix, HBO и т.н.

 

Защо решихте да направите кариерна промяна и как започнахте работа в „Лев Инс“, където оглавявате дирекция „Информационни технологии и киберсигурност“?

Работата ми през годините е била много изтощителна. Работил съм денонощно – за мен не е имало почивни дни, телефонът ти звъни денонощно. За престъпленията, още повече онлайн престъпленията, се изисква много бърза намеса. Киберпрестъпленията не чакат да се случат в работното ти време. Трябва да се реагира бързо. Ние работихме 24/7. Направих точно 22 години в ГДБОП. През годините създадох и подбрах лично всеки член на екипа на отдела. И вярвам, че успях да създам едно работещо звено и добър екип, който оставих в състав от над 40 човека, а преди 22 години започнахме с 12. Затова почувствах, че е време да продължа кариерното си развитие в други сектори.

 

Разбирам, че през годините работата ви е била тежка и отговорна, но имаше ли забавни, куриозни моменти?

Куриозните моменти са много – няма как да ги запомниш всичките. Когато се съберем с колеги, се сещаме за една или друга операция. Водил съм международни операции с участие на над 500 български служители на над 60 адреса в България. Много тежки операции, които изискват сериозна подготовка и са приключвали с положителни резултати и отзиви от нашите партньори и Министерство на вътрешните работи. С развитието на технологиите тези престъпления станаха български с български участници, които не само притежават и разпространяват порнографски материали с деца, но и изнудват децата. Вярвам, че политиците трябва да работят повече за промяна на законодателството в тази посока, което да улеснява полицията в работата ѝ по престъпения, свързани с деца и в интернет. Законодателството да помогне на органите на реда да провеждат операции под прикритие, което да позволи тези сексуални насилници над деца да бъдат задържани още в момента, в който установяват контакт. Такова законодателство има в много европейски страни и САЩ. Разбирам, че технологиите се развиват много по-бързо от законодателството, и възлагам много надежди на Министерството на електронното управление на Република България и министър Божанов – изключително компетентен специалист, който вярвам, че ще успее да придвижи нещата в положителна посока.

 

Разкажете повече за инициативата „Пази детето в интернет“

Това е национална кампания на най-голямата застрахователна компания „Лев Инс“, която е на пазара повече от 25 години и е социално ангажирана. „Пази детето в интернет“ е естественото продължение на дългогодишната кампания на „Лев Инс“ – „Пази детето на пътя“, която започна преди 10 години и пожъна голям успех, предизвиквайки важни промени в обществото. След като идентифицирахме една от по-новите опасности за най-младите членове на нашето общество, особено сега, когато всички прекарваме значителна част от ежедневието си вкъщи и пред своите компютри и телефони, повече от всякога се нуждаем от защита в интернет. Децата са най-уязвими, затова нашата инициатива отново е насочена към тях. Решихме да стигнем до всяко дете, до всеки родител. Организираме срещи с деца и родители както в големите градове, така и в най-малките общини. Киберпрестъпността не е характерна само за София и големите градове. Всяко дете, дори от най-малко населеното място, има мобилно устройство и има профили във всякакви социални мрежи и гейминг платформи – следователно може да стане жертва на злонамерени действия онлайн. За съжаление в игровите платформи, дори такива, които са насочени към деца между 7 и 11 г., е пълно с педофили! Те се срещат с децата там и са изключително добри психолози благодарение на ежедневните си контакти. Знаят как да предизвикат децата да направят едно или друго нещо и как да злоупотребят с тях. На срещите с най-младите членове на нашето общество разговаряме подробно по темата. Децата възприемат един полицай с много повече доверие, отколкото когато им говорят родителите или учителите. За мен работата по всички киберпрестъпления винаги е била много удовлетворителна, но най-много ме е удовлетворявала работата по провеждането на операции и даването на съд на сексуалните насилници над деца. Виждал съм семейства в залите на съдебна медицина, които си бият главата в стената, защото децата им са станали жертва на подобни престъпници онлайн, без да разберат какво се случва. Заради това се включих в кампанията с цялото си сърце, защото вярвам, че е много важна за децата на България.

 

Какви активности включва кампанията?

Сред основните активности, заложени в кампанията, която ще продължи и през цялата 2022 г., са предоставяне на кратки безплатни видеообучения за деца и родители, информационни сесии на живо и онлайн, посещения на училища, участия в събития и не на последно място предложения за конкретни решения за защита на децата в интернет. Партньори на „Пази детето в интернет“ са Българската асоциация по киберсигурност, Министерството на образованието и редица държавни институции и организации, както всички общини, през които сме минали.

 

Какви са вашите съвети към родителите, които искат да предпазят децата си от заплахите в интернет?

На първо място да бъдат родители. Да се интересуват от децата си и да знаят какво правят. Така както се обаждат да ги питат „Обядва ли?“, трябва да знаят и какво правят в интернет. Има много примери от практиката – детето е в съседната стая и е насилвано сексуално и психически онлайн. В никакъв случай не трябва да сме спокойни, че детето е в другата стая и си играе на компютъра или телефона. От 3-годишна възраст децата се забавляват на мобилни устройства. Там всяко едно дете може да попадне на неподходящо съдържание или да влезе в комуникация с насилник, и то в игрови платформи, създадени за по-малките. Задържали сме сексуални насилници над деца, притежаващи по няколко фалшиви профила. Затова задължително вижте настройките на устройствата му и ползвайте програми за родителски контрол. Когато детето ви почне да се интересува от интернет – заедно създайте профил в игровите платформи и социалните мрежи. Важно е да знаете какво правят – какви са техните приятели. По същия начин както ги възпитавате в офлайн света – да са мили, да се отнасят с уважение, да не говорят с непознати и т.н., така трябва и да ги възпитавате да бъдат внимателни и възпитани в интернет. Ние имаме дигитална самоличност – общ сбор от всичките ни профили онлайн, включително различни приложения, и трябва да се грижим за тази дигитална самоличност и да спазваме определени правила за кибер хигиена и да учим децата си да ги спазват. С 99% сигурност това значи, че няма да станем жертва на киберпрестъпление. Говорете с децата си! Това е опасност, която е преодолима лесно.

*Разберете повече за кампанията на адрес: https://detetovinternet.bg/

Снимки: личен архив Явор Колев