Нов анализ показа, че половината от топ 200 доставчици на Apple се намират в райони на Китай, изложени на риск от локдаун заради COVID-19. Те включват не само компании с висок профил, отговорни за окончателното сглобяване на продуктите на Apple – Pegatron, Quanta и Compal, – но и доставчици на критични компоненти.

Един от висшите китайски технически ръководител предупреди, че технологичното производство в района „ще спре напълно“, освен ако нещата не се променят през следващите 10 дни.

Китайското правителство налага строги карантини в опит да изкорени COVID-19 от страната. Това контрастира с подхода на повечето други страни, който е да се разчита на ваксини и по-леки мерки за ограничаване на разпространението и тежестта на болестта.

Apple публикува списъка си с доставчици всяка година, а анализ на Nikkei Asia установи, че поне половината от първите 200 се намират в райони на Китай, застрашени от по-нататъшно блокиране на COVID-19.

Повече от 70 компании притежават производствени заводи в провинция Дзянсу, които директно снабдяват американския технологичен гигант според анализ на последния наличен списък с доставчици на Apple. Повечето от тях са в Куншан и Суджоу – двата града близо до Шанхай. Още около 30 доставчици на Apple имат съоръжения в самия Шанхай, последния епицентър на скока на COVID-19 в Китай.

Тези доставчици обхващат гамата от основния производител на iPhone в лицето на Pegatron и производителя на iPad Compal Electronics до производителите на компоненти като дисплеи, печатни платки, термични части, батерии и акустични компоненти.

Apple е майстор на операциите и логистиката и се опитва да диверсифицира веригите си за доставки колкото е възможно повече, така че вероятно е в по-добра позицията от повечето, за да преодолее бурята.

Все пак има ограничения за мерките при извънредни ситуации, които всяка компания може да предприеме. Въпреки че разговорите за пълно спиране на технологичното производство в района може да са крайна възможност, Apple няма да бъде имунизирана срещу продължителен недостиг на компоненти и капацитет за сглобяване. Вече видяхме известно въздействие в магазините на Apple и изглежда, че ситуацията вероятно ще се влоши, преди да се подобри.

Снимка: Pikrepo

Виж ощеTesla ще кара работниците във фабриката си в Шанхай да спят там