Съобщава се, че служителите във фабриката на Tesla в Шанхай са принудени да живеят на работното си място след триседмично спиране на завода поради скорошно избухване на случаи на Covid-19 в Китай. Компанията ще раздава спални чували и матраци на своите служители, които ще бъдат принудени да спят на пода, докато работят в така наречената „затворена“ система, според Bloomberg.

Tesla е един от няколкото производители в Шанхай, които се готвят да възобновят дейността си, след като правителството наложи карантина на свръхнаселения град на 28 март. Но мултинационалните компании оказват натиск върху правителството да облекчи ограниченията си, за да могат да се върнат към производството, дори ако това означава, че техните работници не могат да напускат помещенията.

Според репортери на Bloomberg производителят на електрически автомобили е изпратил доклад до служителите си, който описва някои от условията, при които те ще бъдат принудени да живеят в следващите няколко седмици. Съобщава се, че Tesla ще раздаде спален чувал и матрак на всеки служител, ще има определени зони на пода, където хората да спят, в допълнение към зони за душ, кетъринг и забавление. Служителите ще получават три хранения на ден и надбавка от 400 юана (или еквивалент на 63 долара).

Tesla също ще спазва разпоредбите, за да избегне разпространението на Covid-19, като изисква от служителите да правят тест веднъж дневно през първите три дни, да проверяват температурата си два пъти на ден и да мият ръцете си четири пъти на ден.

Компаниите, които искат да възобновят дейността си в Шанхай, трябваше да представят подробни планове за това, как ще спрат разпространението на Covid-19 на работните си места на местните здравни власти, преди да им бъде дадена зелена светлина, според South China Morning Post.

Твърди се, че Tesla започна да работи по затворената система в понеделник и в момента работниците трябва да продължат да живеят във фабриката до 1 май.

Трима души са починали от Covid-19 в Шанхай по време на последното огнище на вируса, докато десетки хиляди случаи се съобщават на дневна база. Въпреки че цифрите са сравнително ниски в сравнение с началото на пандемията, която е заразила около 1.55 милиона в Китай, властите предприемат агресивни мерки за спиране на разпространението като част от подхода на страната за нулева толерантност към вируса.

Фабриката на Tesla в Шанхай произвежда около 2000 автомобила на ден, което означава, че е пропуснала около 40 000 бройки от началото на блокирането, но компанията се надява да навакса загубеното време с новите си мерки, като според съобщенията служителите трябва да работят по 12 часа на ден, шест дни в седмицата. 

Снимка: Pikrepo

Виж още: И Tesla останаха без кабели за зареждане