Не е изненадващо, че Apple наистина не вдигна голям шум в гейм сцената на Mac. Това не попречи на компанията да направи някои сериозни ходове в това пространство със своето семейство продукти, захранвано с чипа M1, чиято производителност според съобщенията съперничи на графичните процесори от серия RTX 30.

Студиото Feral Interactive пренесе десетки игри на Mac през годините: всичко от Sid Meiers Railroads! и Tomb Raider към куп игри от серията Total War. Feral се превърна в име за гейминг на Mac и има големи надежди за бъдещето на игрите на платформата според скорошно интервю за MacRumors.

Говорител на Feral обърна внимание на често срещаните проблеми, които предотвратяват издаването на големи игри на Mac.

„Проблемът е, че AAA игрите често налагат границите на хардуера и трябва да сме уверени, че можем да накараме една игра да работи добре на широк спектър от машини, като често се връщаме няколко години назад. Въпреки това настоящият преход към Apple Silicon‌ отваря някои вълнуващи възможности“, казва студиото.

Докато Apple се отдалечава от базираните на Intel чипове Mac машини, разработчикът обяснява, че чипът на Apple предлага голяма стъпка нагоре в мощността и за игри, което се изразява в по-добра производителност и подобрена графична прецизност.

Разработчикът цитира сериозни проблеми с производителността и стабилността на Mac, захранвани от Intel с iGPU. „Трябваше да прекараме голяма част от удължените цикли на разработка за оптимизиране на игрите, за да сме сигурни, че работят възможно най-добре на устройства, които не са предназначени за игри.“

В крайна сметка, докато твърдението на Apple за производителност на дискретни графични процесори може да не звучи напълно вярно, новите чипове са много по-добри от средния iGPU ускорител през последното десетилетие.

Какво означава това за бъдещето на игрите на Mac? Feral казва, че Apple Silicon му дава „по-голяма степен на свобода при портването на по-взискателни игри“.

Не може да се отрече, че новият M1 на Apple предлага на потребителите на Mac голям ъпгрейд в производителността, а най-новата версия на Feral, Total War: Warhammer III, се предлага само на Mac модели с чип M1.

Снимка: Apple

Виж още: Уникален Apple-1 с почерка на Стив Джобс отива на търг

Още от Play