Отговорът на Qualcomm за впечатляващия чип М1 на Apple ще бъде наличен в устройства до края на 2023 г., каза миналата седмица главният изпълнителен директор на компанията.

През ноември миналата година Qualcomm обяви планове за изграждане на следващо поколение Arm-базирана система върху чипове (SoCs), проектирана да съперничи на чиповете от серията M на Apple, за пазара на компютри. Чиповете са „предназначени да зададат еталон за производителност за компютри с Windows“ и се разработват от екипа на Nuvia. Qualcomm заяви, че ще се конкурира директно с чиповете от серията M на Apple, включително M1, M1 Pro и M1 Max, и се надява да оглави индустрията за „устойчива производителност и живот на батерията“.

По време на последната среща отчет на компанията за печалбите миналата седмица, президентът и главен изпълнителен директор на Qualcomm Кристиан Амон каза, че екипът на Nuvia напредва към целта си да развие значителен скок напред за процесорите Arm. Амон добави, че първият процесор, проектиран от Nuvia, ще „гони най-вече високо ниво на производителност“ и че лаптопите с Windows, захранвани от Nuvia, са на път да бъдат достъпни за клиентите до края на 2023 г.

Изглежда, че времето показва леко забавяне в сравнение с първоначалната времева рамка за 2023 г., определена от Qualcomm миналата година. Компанията по-рано заяви, че пробните чипове Nuvia ще бъдат достъпни за производителите на устройства до август 2022 г., но сега това очакване е разширено до втората половина на 2022 г., с особен акцент върху дебюта на първите потребителски устройства Nuvia в „края на“ 2023 г.

Qualcomm придоби Nuvia, стартираща компания за чипове, основана от бивши дизайнери на чипове на Apple, за 1.4 милиарда долара през януари 2021 г. Бившите инженери на Apple искаха да създадат базирани на Arm SoC специално за сървъри и да се насочат към пазара на винаги свързани компютри (ACPC) с чип, който може да се конкурира с ‌M1‌, но сега целите на екипа изглежда са значително разширени.

Очаква се до края на 2023 г. Apple вече да бъде в своята серия чипове M2. Компанията може дори да е представила първите M3 чипове по времето, когато първите чипове Nuvia излязат на пазара.

Снимка: Apple

Виж ощеЧип на MediaTek неочаквано може да захранва следващия флагман на Samsung