През последните години производителите на смартфони прилагат усъвършенствани функции за потребителите, за да защитят устройствата си, като използват четци на пръстови отпечатъци, картографиране на лица и дори сензори, които определят кръвните вени в дланта на ръката ви. Но все още има начини да се заобиколят такива мерки и потребител установи, че може да заблуди четеца за пръстови отпечатъци на дисплея на своя Samsung Galaxy S10 с 3D отпечатък на пръста си.

В Imgur публикация потребителят darkshark очерта своя проект: той прави снимка на пръстовия си отпечатък върху чаша вино, обработва го във Photoshop и сглобява модел, използвайки 3ds Max, което му позволява да експортира линиите в 3D картината. След 13-минутен печат (и три опита с някои настройки) той успява да разпечата версия на пръстовия си отпечатък, която да заблуди сензора на телефона.

Сензорът за отпечатъци на Galaxy S10 не разчита на капацитивен скенер за пръстови отпечатъци, който е бил използван в други версии на телефона, използвайки вместо това ултразвуков сензор, който очевидно е по-труден за подправяне. Darkshark изтъква, че не е нужно много, за да измайстори собствения си пръстов отпечатък. Загрижеността, отбелязва той, е, че плащанията и банковите приложения все повече използват удостоверяването от сензор за пръстови отпечатъци, за да отключват, и всичко, от което се нуждаят, за да влязат в телефона си, е снимка, някакъв софтуер и достъп до 3D принтер.

"Мога да направя целия този процес за по-малко от 3 минути и дистанционно да стартирам 3D отпечатването, така че да стане на момента, в който стигна до него", пише той.

Това определено не е първият път, когато някой намира начин да заобиколи сензорите на телефона. Полицейски служители използваха 3D печат през 2016 г., за да влязат в телефона на жертвата на убийство, докато фирма за киберсигурност използва лицева маска от 150 долара, която пребори FaceID на Apple на iPhone X през 2017 г. Тоест биометричната защита явно не е толкова сигурна, колкото си мислите - тези данни могат да бъдат откраднати и фалшифицирани дори и от най-напредналите телефони.

КАМЕРА ТЕСТ: Колко добре всъщност снима Huawei P30 Pro (ВИДЕО)