Ако петък вечер с лекота може да бъде определена като силен момент от седмицата поради началото на уикенда, този петък ще бъде запомнен с нещо друго – дългоочаквана новина от Мтел. Въпреки че очаквахме да чуем за официалното навлизане на 4G за клиентите на оператора идния понеделник, за когато има насрочена среща за журналисти с техническия директор на компанията, от Мтел ни изненадаха с първата информация още днес.

От официалния си сайт Мтел посреща своите клиенти в „света на мрежа и преживяване от ново поколение“, която ще бъде пусната още този понеделник – 25 април. Чудесно, нали? Още по-хубаво е, че първите три месеца всеки, който използва мобилната услуга на червения оператор, ще може да изпробва и новата мрежа. За да бъде това възможно, трябва да имате смартфон или таблет, който поддържа 4G, но и SIM картата ви трябва да е съвместима – това можете да проверите лесно, като изпратите празен SMS на номер 1444. Разбира се, едно от най-важните условия е да се намирате в обхвата на 4G мрежата. Според Мтел в момента тя покрива 75% от населението на България, а по-точна представа можете да откриете от следната графика:

 

 

 

Какво друго научаваме от предварителната информация? Може би най-интересния аспект е скоростта. Преди броени дни от Теленор обявиха, че скоро тяхната мрежа ще достигне скорост от 100 Mbps, а днес Мтел излизат с още по-смело обещание – скорост до 130 Mbps. В началото скоростта ще е 86 Mbps, но когато операторът получи допълнителни честоти от Комисията за регулиране на съобщенията, което се очаква съвсем скоро, мрежата ще поддържа скорост до 130 Mbps.

Към момента липсва информация за условията за ползване на 4G мрежата след тестовия и безплатен период през първите три месеца, но се надяваме в понеделник да имаме повече информация.

Тагове: