Комерсиалните 5G мрежи едва започват да работят в САЩ, но това не спира инженерите вече да мислят за 6G – властите искат да обяснят развойната дейност в това направление през следващото десетилетие. С единодушен вот Федералната комисия по комуникации отвори т.нар. терахерцов спектър за експериментални цели, създавайки нови начини за компаниите да тестват и продават мрежово оборудване отвъд 5G стандартите.

Регулаторът отвори конкретно обхвата от 95 GHz до 3 THz, който представлява набор от честоти, които в момента не се използват в потребителски устройства и имат огромен потенциал за широколентов пренос на данни.

Дори ако приемем, че 5G стандартът вече е реалност – а той все още не е –терахерцовият спектър може да се счита за научна фантастика що се отнася до развитието на мобилните технологии. Според самата комисия, отварянето на терахерцовата технология е сравнимо с това да правите архитектурни наредби за луната.

Други обаче са вече оптимисти.

„Има нещо доста готино в това да отворим за използване тези честоти и да превърнем предизвикателството около тях във възможности“, казва Джесика Розенворсъл от комисията.

Реални приложения на тази технология все още не могат да бъдат демонстрирани, а в повечето случаи и помислени. Ясно е обаче, че мечтите за това какво идва след 5G вече започнаха, макар че ще трябва да изчакаме поне до 2030 г., за да видим тяхната реализация.