Мобилното подразделение на Sony – Sony Mobile, демонстрира Xperia смартфон с 5G поддръжка. Предстоящият да дебютира през април флагман на японците, Xperia 1, няма да предлага 5G технология под каквато и да е форма. Прототипът на Sony обаче е любопитен случай, защото е един от малкото телефони, които поддържат mmWave функционалност – почти всички останали обявени 5G смартфони на този етап ще задоволят своите потребители единствено с поддръжка на Sub-6GHz честоти, които като скорост са по-близки до 4G технологията.

Другата истина обаче е, че много малко телекомуникационни компании ще поддържат mmWave 5G честоти през 2019 година. Една от тях обаче ще бъде японската NTT docomo, а както знаем, Япония заедно с Европа са най-силните пазари за смартфоните на Sony.

Въпреки че Sony не е обявила официално плановете си, се очаква 5G Xperia модел да дебютира на японския пазар до края на годината.

Актуалният прототип на 5G Xperia телефона се нарича AG-1, а в сърцето му е залегнал флагманският чипсет Qualcomm Snapdragon 855, включващ X50 5G модем. В края на текста можете да видите и дизайн философията на устройството, която наподобява на прясно обявените Xperia 1, Xperia 10 и Xperia 10 Plus.

Трябва да добавим обаче, че 5G Xperia-та е още по-дълга от Xperia 1, но в същото време и малко по-тумбеста. Тя, за разлика от Xperia 1, е с двойна камера. Дисплеят е OLED, а портът за зареждане и комуникация очаквано е USB Type-C.

Естествено Sony уточнява, че финалният вариант ще претърпи сериозни промени по отношение на хардуерния дизайн.

Президентът на Sony mobile Митсуя Кишида споделя, че компанията работи върху 5G смартфони, както с поддръжка на mmWave честоти, така и Sub-6GHz устройства.

Той допълва, че 5G е от изключително значение за целия бизнес на Sony и чрез новата технология Sony Mobile ще бъде по-релевантна от всякога, що се отнася до поднасянето на съдържание в реално време, неговото консумиране и споделяне.

Снимки на прототипното устройство следват:

---

---

Тагове: