Използването на телефон по време на шофиране остава проблем почти навсякъде по света, в немалка част поради трудността на прилагане на законите. Как може да хванеш някого на местопрестъплението?

Австралийската полиция може би е намерила решение на този проблем. Правителството на щата Нов Южен Уелс пусна в действие първите камери, които могат автоматично да открият кога шофьорите използват телефоните си. Системата използва AI за преглед на снимки, като търси отличителни знаци, които издават използване на телефона. Маркираните снимки след това ще бъде преглеждани от хора, за да няма грешки.

През първите три месеца от инициативата шофьорите, хванати в нарушение, ще се разминат само с предупреждение. След това обаче ще трябва да плащат солено. Те ще получат глоба в размер на 233 щатски долара, както и отнемане на пет точки от талона. Тези цифри се покачват до 309 щатски долара за нарушения в училищната зона и отнемане на 10 точки при две нарушения за месец.

Не всички обаче са въодушевени от перспективата. Въпросът за личната неприкосновеност тук не е големият проблем (камерите не търсят лица). По-скоро така тежестта на доказване се прехвърля върху шофьорите и когато те не са съгласни с глобата, вероятно повечето случаи ще стигнат до съда. Това от своя страна би могло да натовари съдебната система с повече дела от обикновено.

Виж още: Първите 5G телефони с две SIM карти идват съвсем скоро