Новите джаджи AirTag се оказват ужасно лесни за проследяване заради поредица слабости в защитата на личните данни. Нов анализ твърди, че съществуват различни начини недобронамерени лица да заобиколят предпазните мерки и да следят нищо неподозиращите.

По принцип Apple твърди, че ако AirTag, който не притежавате, се движи с вас, веднага ще получите известие. Освен това, ако откриете непознат AirTag на ваш продукт, може да го сканирате с вашия телефон и ще получите указания как да извадите батерията, за да го деактивирате. Накрая, всеки AirTag има сериен номер, така че правоохранителните органи могат да го проследят и да получат подробности за него от Apple.

В същото време обаче, няколко организации, които работят с жертви на домашно насилие, обявиха, че тези мерки са недостатъчни, особено ако живеете с този, който упражнява тормоза.

Така на практика се отварят различни възможности да се превърнете в жертва на следене чрез чужд AirTag и уж полезната джаджа се превръща в нов начин за евтино и ефективно проследяване.

Организациите призовава Apple да въведе система, подобна на тази, която Google използва за проследяване на близки, заразени по време на коронавирус пандемията, така че да има общ стандарт за iPhone и Android потребители. Към момента мерките на Apple изглеждат прекалено тромави и бавни и не могат да защитават добре потребители, които поради причини като страх и финансова зависимост живеят със своите мъчители.

Снимка: 9to5mac

Виж още: Резултатите на iPhone 12 в Geekbench разкриват съвсем скромен ръст в производителността

 

Тагове: