По-рано през уикенда Европейската комисия излезе с предварителна гледна точка, че Apple притежава несправедливо предимство в пространството за стрийминг на музика пред конкуренти като Spotify. Основата на констатацията се крие в собствения механизъм на Apple за закупуване в приложения, според който гигантът от Купертино налага 30% данък върху печалбата на конкурента чрез App Store. Потенциалните последици за Apple включват глоба от 10% от годишните ѝ приходи, която може да достигне до 22.3 милиарда евро (27 милиарда долара), ако решението бъде ратифицирано.

Маргрете Вестагер, която изпълнява функциите на изпълнителен заместник-председател на Европейската комисия, разясни новината в Twitter, а Комисията публикува отделно изявление за пресата, в което подробно се посочват констатациите. Според детайлите Комисията смята, че 30-процентният „данък на Apple“ е довел до нарушена конкуренция и в крайна сметка по-високи цени за абонамент за музика в приложения за потребителите.

Преди повече от две години Spotify подаде антитръстова жалба срещу Apple по същата причина, описана в сегашното изявление. Други големи играчи като Netflix и Epic Games също се противопоставиха публично на 30% данъка на Apple заедно с много други разработчици.

Apple все още настоява, че парите, генерирани от таксата, се използват за поддържане на App Store и неговата поверителност и сигурност на съдържанието. Въпреки твърдата си позиция Apple постигна известен напредък в намаляването на комисионата до 15% за разработчиците, които печелят по-малко от 1 милион долара годишно. Някои услуги за видео стрийминг като Amazon Prime и Canal+ също могат да заобиколят App Store и да използват алтернативни методи на плащане за отделни наемания на филми и телевизионни предавания.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Wi-Fi устройствата ще могат да ни следят и да събират данни от 2024 г. с новия 802.11bf стандарт