Акциите на китайската компания за е-коли NIO са скочили с 1200 процента за началото на годината и не показват никакви признаци за забавяне. Често сочена като основен конкурент на Tesla, NIO днес се оценява на почти 66 милиарда долара, което я прави шестата най-скъпа автомобилна компания в света, изпреварвайки емблематични имена като немската BMW и американската General Motors.

За сравнение възвръщаемостта при акциите на Tesla е почти 400 процента тази година, но постижението изглежда скромно спрямо това на NIO. За десетте си години на борсата акциите на Tesla са скочили над 8500 процента по днешни цени. Любопитно е, че откакто излезе на борсата през 2018 г., акциите на NIO бяха предимно на червено. От това лято обаче тя се появи на борсата в Ню Йорк и цените тръгнаха нагоре. В резултат за две години акциите на NIO са възвърнали повече инвестиции, отколкото технологичният индекс NASDAQ сто за последните десет.

Действително успехът на NIO е забележителен, но и подозрителен. Компанията всъщност беше в много тежко финансово състояние, преди скептицизмът на пазара да се смени с опортюнизъм. Със сигурност за това е помогнала и солидната финансова инвестиция от 1 милиард долара, която китайските власти направиха в NIO през това лято.

Снимка: Twitter

Виж още: Adidas vs. Nike – изкуствен интелект vs. робот

 

Тагове: