Организацията зад Wikipedia е отказала да свали от сайта снимка-селфи, която е направена от макак, като се аргументира с факта, че фотографът, чиято е камерата, няма право да претендира за права върху изображението, съобщава СкайНюз. 

Британският фотограф Дейвид Слатър твърди, че той е подготвил камерата, преди маймуната да натисне бутона за заснемане, следователно правата върху снимката трябва да отидат при него и той да получава пари за ползването й. 

Но Wikimedia, която движи онлайн енциклопедията Wikipedia, не смята така

Организацията твърди, че след като животните не могат да са субекти на авторско право, никой не притежава правата, така че изображението трябва да се предлага безплатно на уебсайта Wikimedia Commons. 

"Всичко се базира на подробност", казва Слатър, цитиран от The Times. "Аз притежавам снимката, но заради факта, че маймуната е натиснала копчето и заснела изображението, те смятат, че тя притежава правата". 

 

"Нищо не дава право на Wikimedia да решава кой притежава авторските права на снимката и да дава на други хора позволението да я ползват безплатно". 

Описанието на снимката на сайта Wikimedia Commons гласи: "Този файл се намира в публичния домейн, защото, като дело на не-човешко животно той няма човешки автор, който да притежава неотемни права."

Но Дейвид Слатър не се отказва. 

Той твърди, че е загубил печалби от около 30 000 долара, и иска снимката да бъде свалена от огромната колекция на Wiki, състояща се от безплатни за ползване изображения. 

Фотосът е направен в Индонезия през 2011 година. Слатър се е опитвал да настрои оборудването си с цел заснемане на макаците, но един от тях дошъл, започнал да "разследва" техниката и си направил селфи

Тагове: