Помните ли 2012 година? Времето, когато трилогията на Кристофър Нолън за Човека прилеп завърши с The Dark Knight Rises, песента Somebody that I used to know звучеше по всички честоти, а MCA от Beastie Boys почина. О, да – тогава Google пусна Android Jelly Bean.

Ако през 2021 г. все още използвате операционната система, която се конкурираше с Windows Phone, може би вече е време за ъпгрейд. Google мисли същото, защото обяви, че ще прекрати поддръжката за своите Play Services от следващия месец за всички апарати с Jelly Bean.

През август Google ще ъпдейтне Play Services до версия 21.30.99. Това ще бъде последният път когато Jellybean устройствата ще получат ъпдейт, като това се отнася за всички варианти на ревизията – Android 4.1, 4.2 и 4.3.

По данни на Google под един процент от Android потребителите все още ползват Jelly Bean, така че това ще засегне малък брой от тях. Ако сте в списъка, не се притеснявайте, че това ще повреди телефона ви или ще му попречи да функционира нормално. Някои приложения обаче ще бъдат по-трудни или невъзможни за подкарване, а устройството ви ще бъде изложено на още повече рискове за сигурността му, имайки предвид, че то не е получавало пач по сигурността от години.

Ако още сте на Jelly Bean, това подканяне от Google е последният знак, че трябва да ъпгрейднете.

Снимка: Android Authority

Виж още: Защо падат сателитите на SpaceX?