Група учени от Китай са разработили това, за което твърдят, че е най-мощният квантов компютър в света. Според тях той е успял да разреши проблем с 56 от своите 66 кюбита (квантовият еквивалент на битовете в конвенционалният компютър), счупвайки по този начин предишния рекорд на Google.  

През 2019 г. Google обяви, че неговият 54-кюбитов процесор Sycamore стана първият достигнал точката, в която квантовите компютри могат да решават проблеми, непостижими за конвенционалните. Тогава Sycamore завърши изчисление, което би отнело 10 000 години на най-мощния суперкомпютър в света, само за 200 секунди. Надминавайки постижението на Google, китайският квантов процесор може да манипулира едновременно 66 кюбита. Това означава, че той може да входира квантова информация в рамките на 66 квантови бита.

В този случай машината е решила за малко повече от час проблем, който би отнел на могъщия класически суперкомпютър цели осем години. Нещо повече, учените са убедени, че в бъдеще компютърът ще бъде способен на още по-висока производителност.

Учените споделят, че разрешеният сега проблем е бил сто пъти по-сложен от този пред Sycamore. Постижението, което все още не е потвърдено официално, предлага вълнуващ поглед към едно бъдеще, в което квантовите компютри имат потенциала да променят много неща от битието ни.

Снимка: University of Science and Technology of China

Виж още: Amazon желае отпечатък от вашата длан. Бягайте далеч