Скорошен анализ, публикуван от Trendforce, установи, че производителите на DRAM памет са станали по-склонни да направят компромис с ценообразуването в резултат на излишните запаси. Това е причинено от засиления натиск върху тях да увеличат максимално продукцията и със спада в търсенето инвентарът просто не се движи със същата скорост.

Производителите също с по-голям ентусиазъм намаляват цените, като не оставят на останалите доставчици друг избор, освен да последват примера им.

Публикуваната оценка е, че спадът през третото тримесечие ще се премести от първоначалната цифра от 8-13% до по-голямо намаление от 13-18%, което ще продължи през четвъртото тримесечие с преразгледана оценка за намаление от 3-8% (от първоначалната оценка от 0-5%). Като най-добър случай за потребителите това би било еквивалентно на 26% намаление на цените до края на годината в сравнение с настоящите цифри.

Преди с DDR3 паметите ценообразуването достигна висока точка поради агресивните ценови стратегии, възприети от производителите в Южна Корея, което доведе до максимално увеличение от приблизително 60% в сравнение с най-ниската точка. Но тъй като производителите на памет преминават към производство на DDR4 от DDR3, тъй като търсенето се променя, цените ще продължат да падат в бъдеще - най-сетне добра новина за онези, които търсят да обновят своята РС конфигурация на достъпна цена.

Снимка: Unsplash

Виж още: Нова уязвимост засяга всички процесори AMD Zen 

 

Тагове: