От редовното актуализиране на информацията за разпространението на платформата Android на месечна база до почти пълното й премахване изглежда сякаш Google се срамува да разкрие състоянието на операционната система. Разбира се, за това има основателна причина: въпреки усилията за увеличаване на степента на усвояване платформата изостава от iOS със значителна разлика. Сега, вместо да качва тази информация в уебсайт, Google я доставя в Android Studio – достъпът до нея със сигурност не е толкова удобен, както преди, но положителното е, че не оставаме напълно на тъмно. Днес ще проверим най-новите данни чрез това ново средство.

Android 11 вече има водещ дял в платформата от 28.3%, което е с 4% повече от последния път, когато диаграмата беше актуализирана през ноември 2021 г. Имаше време, когато следващата най-нова версия, която беше най-популярната, беше рядкост, но благодарение на производителите на Android устройства, които подобряват политиката си за актуализиране, особено Samsung, нещата сега изглеждат много по-добре. Междувременно делът на Android 10 е намалял до 23.9% от 26.5%, като при по-старите версии на Android се наблюдава подобен спад в използването.

Отсъствието на Android 12 в данните може да е свързано с целта на диаграмата, а не със случай на слабо усвояване. Диаграмата има за цел да помогне на разработчиците да решат коя версия на Android да поддържат. Понастоящем се изискват нови приложения и актуализации на приложения да са насочени към Android 11 (API ниво 30) или по-високо, но минималната поддържана версия наистина зависи от това, което разработчиците ще решат. Тези данни поне ще помогнат да се илюстрира общата потребителска база, до която разработчикът може да има достъп.

Снимка: Unsplash

Виж още: Huawei навлиза в премиум аудио сегмента в България