Съобщава се, че Apple са започнали работа по разработването на нов тип дисплей за сгъваем iPhone или iPad. Описаната технология е подобна на използваната в Galaxy Z Fold 3 на Samsung.

Едно от предизвикателствата при създаването на здрави сгъваеми екрани е те да са достатъчно тънки, за да оцелеят при непрекъснато сгъване и разгъване в продължение на няколко години.

Първоначално OLED екраните имаха отделни слоеве за всяка функция, необходима, за да може дисплеят да работи: подсветка, съдържание, докосване, филтриране, защита и т.н. Оттогава тенденцията е да се комбинират слоеве, за да се направят екраните по-тънки и по-леки.

За третото поколение Galaxy Z Fold на Samsung компанията елиминира слоя на поляризатора, което осигури една трета повече пропускливост на светлина и 25% икономия на енергия. Сега се казва, че Apple работи върху собствена версия на тази технология.

За продуктите си компанията от Купертино създава свои собствени дизайни за дисплеи, след което възлага производството на компании като Samsung и LG. Samsung Display в момента разполага с най-модерните производствени възможности на дисплеи, така че често е бил единственият доставчик на екрани за Apple, докато други доставчици не го настигнат.

Смята се, че Apple експериментира със сгъваеми дисплеи на iPhone от много години. Въпреки това общият подход на компанията към новите технологии е да се въздържа от надпреварата да бъде първи на пазара и да отдели време за разработване на това, което счита за най-добрата реализация на идеята.

През годините сме виждали доста концептуални изображения. Най-новите доклади показват, че няма да видим сгъваем iPhone най-рано до 2025 г. Те обаче все още не са отговорили на ключовия въпрос: дали планът на Apple е за iPhone с конвенционален размер, който се отваря в нещо като iPad, или стандартен iPhone дисплей, който се сгъва наполовина като Motorola Razr?

Остава също така възможността Apple изобщо да не пусне сгъваем iPhone. Съобщава се, че компанията е възприела мнението, че сгъваемите телефони може да включват твърде много компромиси, за да бъдат нещо повече от отминаваща мода.

Снимка: Samsung

Виж ощеВижте този ретро прототип на iPhone