Големите компании Google, Amazon и Boeing са сред дарителите на церемонията по встъпването в длъжност на Джо Байдън.

Комитетът за церемонията на Байдън публикува списък на всички участници, които дариха над 200 долара за нея, но не уточни колко точно е дарил всеки. Тази информация трябва да бъде оповестена в доклад на финансовия регулатор на САЩ, който се изисква в рамките на 90 дни след откриването.

Публично търгуваните корпорации в списъка на донорите на Комитета за церемонията по встъпването в длъжност на Байдън включват:

– Comcast

– United Airlines

– UPS

– Verizon

– Qualcomm

– Microsoft

– Anthem (Blue Cross Blue Shield)

– Cannae Holdings

Корпоративните дарения за учредителни комитети не са необичайни, а Microsoft вече предостави 500 000 долара за оборудване на комитета за встъпване в длъжност на Тръмп през 2017 г. Google тогава бе посочен като дал 285 000 долара.

Новата комисия заяви, че отказва да взема пари от компании за изкопаеми горива, техните ръководители или организирани от тях дарителски комитети.

В допълнение служителите на Big Tech заемат най-високите постове в преходния екип на Байдън-Харис, а републиканците изразяват опасения, че допълненията към екипа и следващата администрация са „доказателство“, че Силициевата долина „работи ръка за ръка“ с политици от Демократическата партия.

Поне девет различни членове или съветници на преходния екип на Байдън по-рано са заемали длъжности във Facebook, Google или Twitter. През 2008 г. няколко членове на преходния екип работеха в администрацията на Обама, преди да се присъединят към различни технологични гиганти и след това да влязат отново в политиката като част от екипа на Байдън.

Снимка: Pikrepo

Виж още: 5G и LTE връзката на iPhone 12 понякога изчезва мистериозно

 

Тагове: