Администрацията на Доналд Тръмп определи Xiaomi за „комунистическа китайска военна компания“, което би я квалифицирало като част от черните списъци на Вашингтон съгласно Изпълнителната заповед на администрацията на Тръмп от ноември, която забранява на американските инвестиционни компании да влагат капиталови ресурси за инвестиции, които финансират „военни компании в комунистически Китай“.

Тази изпълнителна заповед гласи, че „КНР експлоатира инвеститори от Съединените щати, за да финансира развитието и модернизацията на своята армия“, като продава ценни книжа на американски инвеститори, които търгуват на публични борси както в САЩ, така и в чужбина.

Чрез определянето на Xiaomi като една от тези военни компании, която също се оказва и производител на смартфони номер 3 в света, администрацията се надява да накара американските инвеститори да се оттеглят от бизнес с Xiaomi до ноември 2021 г.

Остава по-малко от седмица, преди администрацията на Байдън да поеме властта, и има вероятност заповедта да бъде отменена. Предстои да видим дали напрежението между САЩ и Китай изобщо ще бъде облекчено от новата администрация и дали някога ще видим китайските производители на телефони най-накрая да се развихрят на американския пазар, монополизиран от Samsung и Apple.

Снимка: shutterstock

Виж още: 5G и LTE връзката на iPhone 12 понякога изчезва мистериозно